Erişilebilirlik

28 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesine karşı çıktığını belirtiyor. Haberde Lieberman’ın bu tavrıyla Başbakan Netanyahu’yu yıpratmaya çalıştığı öne sürülüyor:

“Lieberman, Ankara’nın özür talebini küstahlık olarak tanımladı ve Türk yöneticileri İsrail aleyhinde yalanlar yaymakla suçladı. Lieberman’ın bu açıklaması, dikkatlerin başbakan Netanyahu ile dış politika konusunda yaşanan açık bir krize çevrilmesine yol açtı. İsrail’deki siyasi gözlemciler Lieberman’ın bu açıklamasının Netanyahu’yu sağdan kuşatma ve bir gün başbakanlığa aday olma düşüncesinin yansıması olarak görüyor. Netanyahu’nun sözcüsü ise Lieberman’ın açıklamasının İsrail’in resmi politikası değil, dışişleri bakanının kişisel düşünceleri olduğunu bildirdi. İsrail’de başbakanlar ile dışişleri bakanları arasında sık sık gerginlik yaşansa da, Netanyahu ile Lieberman alışılagelenden daha fazla kamuoyu önünde birbirleri ile kapışıyorlar.”

Washington Post, Avrupa Birliği’nin mali krizi şimdilik aştığını ancak uzun vadede durumun belirsizliğini koruduğunu yazıyor. Gazete, ancak yeni bir uzlaşmayla bu krizin aşılabileceğini savunuyor:

“Sorunu mevcut kurtarma fonuyla çözmeye çalışmak yeterli olmayacaktır. Avrupa’nın hem borçluların hem de alacaklıların sorumluluklarını tanımlayan ve yükü de bu sorumluluklar çerçevesinde paylaştıran yeni bir anlaşmaya ihtiyacı var. 80’li yıllarda Latin Amerika’nın borç krizine bulunan çözüm bir örnek olabilir. Borçlu ülkeler, çoğu Amerikan bankası olan alacaklıların borçları yeniden yapılandırması, yani büyük bir kısmını silmesi karşılığında, kemer sıkma politikalarını ve büyümeye yönelik yapısal reformları kabul etmişti. Avrupalı liderler, Avrupa rüyasının Euro’ya dayandığını belirterek, Euro’yu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylüyorlar. Bu sözlerini hayata geçirme zamanı hızla yaklaşıyor.”

New York Times, Başkan Obama’nın Guantanamo’yu kapatma sözünü tutamadığını hatırlatıyor. Ancak gazete Obama’nın Guantanamo’daki zanlılar için önemli bir adım attığını vurguluyor:

“Başkanın gelecek ay imzalaması beklenen kararnameye göre, her tutuklunun durumu, ordunun yanı sıra yürütme organlarının temsilcilerinin de yer alacağı bir çeşit af komisyonu tarafından düzenli olarak gözden geçirilecek. Özellikle Bush yönetiminin, zanlıları belirsiz bir süre boyunca Guantanamo’da tutabilmek için görüntüyü kurtarmaya yönelik bazı adımlar atmasının ardından, Obama yönetiminin48 tutuklu için gerçekçi bir hukuki çözüm bulması takdir edilmelidir. Obama’nın Kongre’yi, Guantanamo’daki adalet sistemine hakkaniyet getirme çabalarına karışmamaya için ikna etmesi için önümüzdeki yıl büyük çaba harcaması gerekecek.”

Boston Globe, Noveya Gazeta adlı Rus gazetesinin Wikileaks’in yayınladığı belgelerden hareketle Rusya’da yolsuzluğa karşı savaşa hazırlandığını kaydediyor. Gazete, bunu Wikileaks’in olumlu bir etkisi olarak yorumluyor:

“Amerikalılar, Wikleaks’in kurucusu Assange’a ve Amerikan dışişleri bakanlığının çeyrek milyon sayfalık gizli belgelerini yayınlama konusundaki anarşist tavrına kızmakta haklılar. Assange’ın şeffaflığın her zaman gizlilikten daha iyi olduğu düşüncesi tamamen yanlıştır. Ancak Assange’ın ifşaatlar yoluyla toplumları rahatsız etme düşüncesi, yolsuzluğun yaygın biçimde yaşandığı bir ülkeyi hedef aldığında, daha farklı bir gözle değerlendirilebilir. Eğer Novaya Gazeta verdiği sözü tutarsa, dışişleri bakanlığının belgelerini açıkladığı için Assange’a haklı olarak tepki gösterenler, Novaya Gazeta’nın ve gerekirse Assange’ın arkasında durmalıdırlar.”

XS
SM
MD
LG