Erişilebilirlik

27 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Mısır Devlet Başkanı Mübarek’i protesto amacıyla yapılan gösterileri anlayışla karşılıyor. Gazete, Mübarek’in sorunları çözmek yerine gösterileri zor kullanarak bastırmaya çalışmasını eleştiriyor:

“Hem Amerika açısından hem de Arap-İsrail barış çabalarında önemli bir müttefik olan Mısır açısından hassas bir dönemden geçiyoruz. Mübarek’in hala, Mısır’ı aşırı unsurlara feda etmeden, istikrarlı bir yola sokma şansı olabilir. Bunun için güvenlik güçlerine protestoculara karşı hoşgörülü davranması emredilmeli ve daha da önemlisi Mısır halkına inandırıcı ve demokratik bir yol sunulmalıdır. Obama yönetimi, protesto gösterilerinin meşruluğunu ve kaçınılmazlığını kabullenerek muhalif gruplarla görüşmesi için Mübarek’i ikna etmeye çalışmalıdır. Mısır’da bir değişim gerekiyor. Bu değişimin barışçıl yolla olması herkesin çıkarınadır.”

Washington Post,
Başkan Obama'nın Kongre'de yaptığı Birliğin Durumu konuşmasına, Arizona’daki silahlı saldırının kurbanlarının yakınlarının da davet edildiğini hatırlatıyor. Gazete, böyle bir ortamda Obama’nın Amerika'da bireylerin silah bulundurma hakkıyla ilgili sorunlara değinmemesini eleştiriyor:

“Obama da, silah denetimi konusuna girmenin kendi siyasi geleceğini felakete sürüklemesinden korkan Demokrat politikacılar kervanına katıldı. Makul bir silah denetiminin niçin yeniden öncelikli bir politika olması gerektiğini anlatmak için eline geçen önemli bir fırsatı değerlendirmedi. Yetkililer, başkanın silah konusuna bir başka konuşmada değineceğini söyleyerek eleştirileri önlemeye çalıştılar. Ancak bu konu, ürkütücü bir aciliyet içeriyor. Obama’nın harekete geçmesi için daha kaç tane trajedi yaşanması gerekiyor? Şiddeti önleme gücüne sahip olanlar hiçbir şey yapmazken, daha kaç aile Washington’daki törenlerde figüran olmaya devam edecek?”

Boston Globe,
Anayasa Mahkemesi’nin üç yargıcının Obama’yı protesto etmek için Birliğin Durumu konuşmasını izlememesine tepki gösteriyor. Gazete, yargıçları yargıya siyaset karıştırmakla suçluyor:

“Anayasa Mahkemesi’nin, hepsi de Cumhuriyetçiler tarafından atanmış olan en muhafazakâr üç yargıcı, Demokrat bir başkanın Birliğin Durumu konuşmasına katılmamayı tercih etti. Obama’nın bu durumdan şikayet etmeye hakkı yok. O da yargıyı politize etme konusunda suçlanmayı hak ediyor. Ancak Obama bir politikacı… Yargıçlar, Birliğin Durumu konuşmasına katılmayarak bağımsızlıklarını gösterdiklerini öne sürebilirler. Ancak bu inandırıcı olmaz. Konuşmayı dinlemenin siyasi bir yönü yok, oysa boykot etmenin siyasi bir yönü var. Yargıçların daha iyi bir muhakeme yapması gerekiyor.”


Wall Street Journal, Türkiye'de, Merkez Bankası’nın para politikasının hükümette bazı kaygılara neden olduğunu öne sürüyor. Haberde Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz’ın ise alınan kararları savunduğu vurgulanıyor:

“Türkiye’nin ithalatı ve ihracatı arasında giderek büyüyen uçurum, bazı ekonomistler tarafından Türk ekonomisinin Aşil topuğu olarak tanımlanıyor. Halen bu açığın kapatılmasında kullanılan kısa vadeli yatırım girişinin aniden kesilmesi halinde, bir finansman sıkışıklığı yaşanabileceği kaydediliyor. Zaten Yılmaz’ın, tam da ekonominin büyüdüğü bir dönemde faiz oranlarını indirme kararı, bu kırılgan sermaye girişini kontrol altına alarak riski azaltma gerekçesine dayanıyor. Hükümetin Haziran’daki seçimden önce ekonomiye para pompalayarak, Yılmaz’ın dengeleme çabalarına darbe vurması, yabancı yatırımcıları aniden ürkütebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ekonomistler, Aralık ayındaki bütçe harcamalarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekiyor.”

XS
SM
MD
LG