Erişilebilirlik

26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times yazarı Thomas Friedman, Brezilya ile Türkiye’nin İran’la imzaladıkları uranyum takası anlaşmasını eleştiriyor. Friedman, Lula ve Erdoğan’ı İran’daki insan hakları sorununu göz ardı etmekle suçluyor:

26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Bazı demokratların sadece Amerika’yı engellemek ve büyük güçlerle aynı masaya oturmak için, soykırımı inkar eden, seçime hile karıştıran İranlı bir eşkıyayı diğer demokratlara kabul ettirmeye çalışmasından daha saçma bir şey olabilir mi? Türkiye de, Brezilya da kendi geçmişlerindeki askeri yönetimleri aşarak demokrasilerini geliştirmeye çalışan ülkeler… Bu iki ülkenin liderlerinin, İranlı demokratları bastırmak ve öldürmek için polis ve asker gücünü kullanan bir İran cumhurbaşkanını kabullenmesi ve güçlendirmeye çalışması utanç vericidir. İran’ın nükleer silah sahibi olmasını geciktirmeye ve İran’daki demokrasiyi güçlendirmeye çalışan herkes, iyilerden yanadır. Ancak bu baskıcı rejime güç veren ve bu rejimin nükleer amaçlarını gizlemeye çalışan herkes, bir gün İran halkına hesap vermek zorunda kalacaktır.”


Christian Science Monitor ekonomik krizin hem Avrupa’da hem de Amerika’da tasarruf önlemlerini zorunlu kıldığını yazıyor. Gazete, bu krizin mali reformları hayata geçirmek için bir fırsat olduğunu savunuyor:

26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Artık, bütçe açığı ve borç yükü altında ezilen gelişmiş ülkelerin mali dengelerini oturtmasının zamanıdır. Hiçbir politikacı böyle bir adım atmak istemez. Çünkü bu, kamuoyunun tepkisini çekecek biçimde harcamaların azalması, vergilerin artması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi anlamına gelir. Ancak yaşanan kriz, bu politikaların uygulanması için büyük bir gerekçe oluşturuyor. Aslında kriz, bir gerekçe oluşturmaktan öte, bir zorunluluğu dayatıyor. Eğer piyasalar, hükümetlerin sınırsız biçimde borçlanmasına ve harcama yapmasına gösterdikleri tepkiyi sürdürürse, ekonomik büyüme, istikrar ve hayat standardı açısından çok daha yüksek bir bedel ödemek gerekecek. İşin sevindirici tarafı, hükümetlerin piyasalardan gelen bu çağrıya kulak vermeye başlamasıdır…”


Boston Globe Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının sadece doğal hayatı değil, Obama’nın siyasi geleceğini de tehdit ettiğini belirtiyor. Gazete, Obama yönetiminin sorumluluğu BP’ye yükleme çabasını eleştiriyor:

26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Tıpkı pelikanlar ve deniz kaplumbağaları gibi Obama’da petrole bulanmış durumda… Obama ve ekibi, büyük bir siyasi ihtiyatla hareket ediyor ve bu büyük çevre felaketini sadece BP’nin sorunuymuş gibi göstermeye çalışıyor. Oysa BP felaketin boyutları konusunda dürüst davranmadığı gibi, sorunun nasıl çözüleceğini de bilmiyor. Obama, böylesine büyük bir krizde, sızan petrolün temizlenmesi için hükümetin idareyi ele alması gerektiğinin farkına varmalıdır. Bu kriz, sadece yaşananları araştıracak bir özel komisyon kurmakla geçiştirilemez. Kamu yararı adına birilerinin liderliği üstlenmesi gerekiyor. Bu da, Obama’nın görevidir.”


Washington Post eşcinsel askerlerin kimliklerini açıklayarak orduda görev yapmasına kapı aralayan tasarıyı destekliyor. Gazete, bu hafta kabul edilmesi beklenen tasarıyı, orduda eşcinsel asker yasağını kaldırmaya yönelik ilk adım olarak değerlendiriyor:

26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
26 Mayıs Amerikan Basınından Özetler

“Aslında yaşananları ideal olarak tanımlamak mümkün değil. Çünkü ordudaki eşcinsel yasağı hemen kalkmayacak. Ancak tasarının kabul edilmesiyle birlikte Savunma Bakanı Gates ve Genelkurmay Başkanı Mullen yasağın kaldırılması için gerekli koşulların oluşturulması için çalışmaya başlayacak. Böylece artık yasağın kalkıp kalkmayacağını değil, ne zaman kalkacağını konuşuyor olacağız. Eşcinsellerin orduda açıkça görev yapmasına izin veren Amerika’nın müttefiklerinin yaşadığı tecrübeler, Amerikan ordusunun da sorunsuz bir geçiş süreci yaşamasına yol göstermelidir. Ama öncelikle Kongre, mevcut tasarıyı kabul etmelidir.”

XS
SM
MD
LG