Erişilebilirlik

26 Mart Amerikan Basınından Özetler


26 Mart Amerikan Basınından Özetler

Boston Globe İsrail-Filistin barışının hem İsrail hem de Amerika açısından daha güvenli bir ortam yaratacağını belirtiyor. Gazete, Amerika’nın İsrail’in barış sürecine zarar veren tavırlarına bu yüzden karşı çıktığını vurguluyor:

26 Mart Amerikan Basınından Özetler
26 Mart Amerikan Basınından Özetler

Netanyahu, Filistin yönetimiyle iki devletli bir uzlaşmanın İsrail için gerekli olduğunu söyledi. Eğer buna gerçekten inanıyorsa, hükümetindeki aşırı sağcı şahinleri engellemelidir. Veya bu şahinler yerine merkez sağdaki Kadima Partisiyle koalisyon kurmalıdır. Diğer yandan Obama da, İsrail halkı barış sürecine açık destek vermedikçe Netanyahu’nun siyasi risk almayacağını anlamalıdır. Dolayısıyla, geçen yıl Kahire’de yaptığı konuşmayla Müslümanlara seslenen Obama, İsrail halkına da İsrail’in, Amerika’nın ve Filistin’in çıkarlarının iki devletli çözümde kesiştiğini anlatmalıdır.

Washington Post Küba’da muhalif tutukluların sürdürdükleri açlık grevine ve tutuklu yakınlarına uygulanan şiddete dikkat çekiyor. Gazete, Amerika’nın Kübalı muhaliflere verdiği desteği artırmasını istiyor:

26 Mart Amerikan Basınından Özetler
26 Mart Amerikan Basınından Özetler

Başkan Obama, Küba’daki baskılara son verilmesini, siyasi tutukluların derhal ve koşulsuz bırakılmasını, Küba halkının temel haklarına saygı gösterilmesini istedi. Obama son derece yerinde bir açıklama yaptı. Şimdi merak edilen konu, yönetimin bu açıklamanın gereğini yerine getirip getirmeyeceği veya ne zaman getireceği… Dışişleri Bakanlığı Kongre’nin Küba’da demokrasiyi desteklemek için tahsis ettiği 40 milyon doları geçen yıl fiili olarak dondurmuştu. Cumhuriyetçilerden gelen sert eleştirilerin ardından bakanlık bu paranın 20 milyon dolarını kullanmayı planladığını açıkladı. Ancak bu para şimdi de Dışişleri Komitesi başkanı John Kerry’ye takıldı. Şimdi, Amerika’nın Küba’daki cesur muhaliflere desteğini azaltmasının hiç de zamanı değil.

Christian Science Monitor Google’ın sansür ve sanal saldırılar nedeniyle Çin’den çekilme kararını destekliyor. Gazete, Google’ın bu kararının diğer internet şirketlerini de etkilemeye başladığını yazıyor:

26 Mart Amerikan Basınından Özetler
26 Mart Amerikan Basınından Özetler

Çin’deki 400 milyon internet kullanıcılarının büyük bir kısmı muhtemelen Google’ı özlemeyecek. Çin kökenli arama motorlarını kullanacak olan bu insanlar, neyi kaçırdıklarını da fark edemeyecekler. Ancak kendi ülkelerini modernize etmek isteyen az sayıdaki Çinli, neyi kaybettiklerini biliyorlar. Ancak bu insanların, Çin hükümetini etkileyecek gücü yok. Google ise uzun vadede, bu tavrından dolayı kazançlı çıkacaktır. Şirket “kötü olma” sloganına bağlı kalarak daha şimdiden imajını güçlendirdi ve Google bir gün daha özgür bir Çin’e dönmeyi hala umut edebilir.

New York Times Haiti’de deprem sonrasında ortaya çıkan sorunların artarak sürdüğünü yazıyor. Gazete, yağmur mevsiminin başlamasıyla kamplardaki yaşamın daha da zorlaştığını kaydediyor:

26 Mart Amerikan Basınından Özetler
26 Mart Amerikan Basınından Özetler

Haiti’deki olağanüstü durum sona ermedi. Tam tersine işler daha da kötüye gidiyor. Ancak uluslararası toplumun Haiti’ye ilgisi giderek azalıyor. Bazı Amerikan birlikleri Haiti’den dönmeye başladı. Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların veya sivil toplum örgütlerinin çalışanları, kahramanca bir mücadele veriyor. Ancak, başarı elde edilen sonuca göre ölçülmelidir. Sorunları çözmenin yeni yolları bulunmalıdır ve bu bir an önce yapılmalıdır. Aksi taktirde, Haiti aslında her zaman olduğu gibi, vicdanımızı sızlatan bir yara ve asla hayata geçirilmeyen bir proje olarak kalmaya devam edecektir.

XS
SM
MD
LG