Erişilebilirlik

26 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Wikileaks Internet sitesinin, ABD'nin Irak'taki operasyonları hakkında yine bir dizi gizli belgeyi sızdırmaya hazırlandığını, bunlar arasında Türkiye'yi ilgilendiren belgelerin de bulunduğunu yazıyor

Washington Post, bir özel haberinde, İnternette Amerika'nın Irak ve Afganistan savaşlarına ilişkin gizli belgeleri açıklayan Wikileaks sitesinin, yine bir grup belgeyi sızdırmaya hazırlandığını, bunlar arasında Türkiye'yi ilgilendiren belgelerin de bulunduğunu bildiriyor. Haberde, Amerikan yetkililerinin, müttefik ülke hükümetlerini, açıklanacak yeni belgeler konusunda uyardığı belirtiliyor. Habere göre, yeni belgeler arasında ABD'nin Irak'ta bir bir dönem PKK örgütüne destek sağladığını, Türkiye'nin de Irak'taki El Kaide'ye destek olduğunu gösteren kanıtlar bulunuyor.

Washington Post, günün yorumlarından birini de Lizbon'daki NATO Zirvesi'ne ayırmış. Gazete, ittifakın, Afganistan’daki misyonunu 2014’e kadar sürdürme kararı almasını, NATO'nun geleceği açısından umut verici buluyor:

“Afganistan deneyimi, NATO’nun kendi üyelerinin sınırları dışındaki bölgelerde görev üstlenmeye kalkışmasının doğru olup olmadığına ilişkin haklı soru işaretlerine yol açtı. Ancak Lizbon Zirvesi’nde kabul edilen yeni stratejik konsept, ittifakın kendi sınırları ötesinde operasyon yapabilme kapasitesinin artırılmasını öngörüyor. Avrupalı ülkelerin savunma bütçelerinde yapılan ve yapılması düşünülen kesintiler göz önüne alındığında, bu çok önemli bir gelişmedir. Bu karar, Avrupa ülkelerini bütçelerindeki kesintilere rağmen ordularını sınır ötesi görevleri üstlenecek şekilde modernize etmeye ve donatmaya zorlayacaktır. Bu karar Amerika açısından da, ileride Afganistan Savaşı gibi görevler üstlenmek zorunda kalırsa, tek başına hareket etmeyeceği güvencesini içermektedir.”

New York Times, Amerika'da bireylerin silah edinme ve taşıma özgürlüğünün korunmasını savunan Ulusal Silah Birliği’nin 18-20 yaş arasındaki gençlerin tabanca alabilmeleri ve taşıyabilmeleri için başlattığı girişimi eleştiriyor. Gazete, bu konuda açılan davaları sorumsuzluk olarak değerlendiriyor:

“18-20 yaş arası gençler, silahlı şiddet olaylarına çok daha yatkın oluyorlar. FBI’ın 2009’a ait suç istatistikleri, bu yaş grubundaki gençlerde cinayet, dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek ve benzeri şiddet içeren suçların rekor düzeye çıktığını gösteriyor. Nüfusun % 5’ini oluşturan 18-20 yaş arası gençler, cinayet ve kazayla adam öldürme suçlarından dolayı tutuklananların yaklaşık % 20’sini oluşturuyor. Ulusal Silah Birliği, lisanslı silah satıcılarına uygulanan 18-20 yaş arası gençlere silah satma yasağının, silah fuarları ve benzeri yerlerde lisanssız silah satanlara da uygulanması için çaba harcamalıdır. Hem sokakların hem de gençlerin güvenliğine katkıda bulunmalıdır.”

Los Angeles Times, Cumhuriyetçi Parti’nin, Kongre Etik Bürosu’nu lağvedeceği yönündeki haberlerden duyulan endişeyi dile getiriyor. Gazete Büro’nun bütün eksikliklerine rağmen varlığını sürdürmesi gerektiğini savunuyor:

“2008’de kurulan büronun mükemmel çalıştığı söylenemez. Ancak Kongre Etik Bürosu, Etik Komitesi’nin kapalı kapılar arkasında bazı olayları örtbas etmesini veya pazarlık konusu yapmasını zorlaştırdı. Temsilciler Meclisi’nin görevi devretmeye hazırlanan başkanı Nancy Pelosi, kendi dönemi için ‘tarihin gördüğü en dürüst, en şeffaf ve en etik Kongre’ ifadesini kullandı. Cumhuriyetçiler, muhtemelen bütün bu sıfatların, artık çoğunluğu ele geçirdikleri Kongre için de kullanılmasını isterler. Ancak Cumhuriyetçilerin bu onuru kazanmaları için Kongre Etik Bürosu’nu korumaları ve kollamaları gerekiyor.”

USA Today, sigara paketlerinin üzerine sigaranın zararlarını vurgulayan resimler konmasını destekliyor. Gazete, Amerika’da her yıl 440 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatıyor:

“Halen sigara paketlerinde görsel uyarılar kullanan 40’a yakın ülkede yapılan araştırmalar, bu görsel uyarıların Amerika’da 1996’dan bu yana kullanılan yazılı uyarılara kıyasla çok daha etkili olduğunu gösteriyor. Artık yazılı uyarılar, birçok insanın dikkatini bile çekmiyor. Bu tür görsel uyarıların diğer ürünlere uygulanmaması gerektiğine katılıyoruz, ancak sigara diğerlerinden çok farklı bir ürün. Sigaranın yasal bir ürün olmasının tek nedeni 47 milyon nikotin bağımlısının olduğu bir ülkede, yasağın işe yaramayacak olmasıdır. Sigara paketlerine görsel uyarılar konması önerisi, yasaklama kararından sonraki en iyi düşüncedir. Bu uyarılar, kasıtlı olarak kullanıldığında insanı öldüren tek yasal ürün olan sigaraya karşı güçlü bir önlemdir.”

XS
SM
MD
LG