Erişilebilirlik

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ilk Türkiye ziyaretinin sıkıntılı geçeceğini yazıyor. Haberde, Türk tarafının özellikle ziyaretin süresinin kısalığı konusunda tepkili olduğu vurgulanıyor:

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler
25 Şubat Amerikan Basınından Özetler

“Hazırlıklarla yakından ilgilenen bir Türk yetkiliye göre, Türk liderler Sarkozy’ye AB’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki son olaylar sırasında varlığını hiç hissettirmediğini anlatacaklar ve Birliğin bölgede demokrasinin yayılmasına önem verdiğini göstermesi gerektiğini söyleyecekler. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan bir grup ülkenin liderliğini yapan bir Fransız liderin yapacağı ziyaretin kısa süreli ve düşük seviyeli olmasına tepki gösterdiler. Türkiye’de, Avrupa Birliği’nin evrensel değerleri savunmasına rağmen aslında Müslümanlara karşı önyargıyla hareket eden bir Hristiyan Kulübü olduğu inancı giderek güç kazanıyor ve Sarkozy bu düşünceyi simgeleyen isim olarak görülüyor.”

New York Times Libya lideri Kaddafi’nin durdurulmaması halinde binlerce kişiyi katledeceği uyarısında bulunuyor. Gazete, bu nedenle başta Amerika olmak üzere Batılı ülkeleri Libya halkına yardım etmeye çağırıyor:

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler
25 Şubat Amerikan Basınından Özetler

“Fazla zaman kalmadı. Albay Kaddafi ve yandaşlarına, daha fazla cinayet işlenmesi halinde ödeyecekleri bedel, inandırıcı ve net bir biçimde anlatılmalıdır. Bu bedeli, şimdiden ödemeye başlamaları sağlanmalıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uygulaması çok iyi olurdu, ancak bu uzun zaman gerektiriyor. Washington ve Avrupa, Libya’nın Amerikan ve Avrupa bankalarındaki mal varlıklarını dondurabilir. Libya’nın uluslararası finans sistemine ulaşmasını engellemek için birlikte çalışabilir. Avrupa ve Amerika, üst düzey Libyalı yetkililere ve hükümeti destekleyenlere vize vermeyi reddedebilir. Avrupa, Libya’ya silah ambargosu uygulayabilir. Amerika, askeri haberleşmeyi engellemek gibi Libya hükümetine baskı uygulayabilecek daha sessiz yöntemleri devreye sokabilir. Yıllar süren tecritten yeni kurtulan Libya’ya, yeniden tam anlamıyla izolasyona uğrayabileceği sürekli olarak hatırlatılmalıdır.”

USA Today Ortadoğu’daki gelişmelerin ardından gündeme gelen petrol sıkıntısının Amerika’yı tehdit ettiğini belirtiyor. Gazete, Amerika’nın ithal petrole bağımlılıktan kurtulması gerektiğini vurguluyor:

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler
25 Şubat Amerikan Basınından Özetler

“Amerikalılar bir kez daha, binlerce kilometre uzakta yaşanan olayların kendi günlük yaşamlarını nasıl derinden etkileyebileceğini gördüler. Amerika’nın ithal petrole bağımlılıktan kurtarılması için 40 yıldır verilen bütün sözlere rağmen, ülkemiz hala ani fiyat artışlarından veya petrol arzındaki düşüşlerden korkutucu biçimde etkileniyor. Bu nedenle Doğu kıyısında, Meksika Körfezi’nde ve Kuzey Alaska’da sondaj çalışmalarını artırarak petrol üretimini maksimize etmeliyiz. Petrol tüketimini ve bütçe açığını azaltmak, daha temiz enerji kaynaklarının rekabet gücünü artırmak için benzine uygulanan vergiyi artırmalıyız. Yeni doğalgaz kaynaklarından ve yeni nesli nükleer santrallerden yararlanmalıyız. Enerji tasarrufu ve verimliliği için yeni stratejiler geliştirmeliyiz.”

Washington Post petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon tehdidini de beraberinde getirdiğini savunuyor. Gazete, özellikle çekirdek enflasyondaki artışın Merkez Bankası’nın politikalarını değiştirebileceğini öne sürüyor:

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler
25 Şubat Amerikan Basınından Özetler

“Merkez Bankası (FED), bilançosunu şişirerek ve gevşek para politikası izleyerek düşmekte olan ekonomi uçağının yumuşak iniş yapmasını sağladı. Ancak Merkez Bankası’nın ve Başkanı Ben Bernanke’nin de çok iyi bildiği gibi, şimdi enflasyon karşıtı önlemlerin alınması gerektiğinde doğru zamanlama yapamamak veya yeni stratejiye geçişte hatalar yapmak gibi bir riskle karşı karşıyayız. FED’in sağladığı likidite denizinin, yüksek işsizlikle birlikte bir enflasyon sarmalını tetiklemesi ihtimali, herkesin kabusu olmuş durumda… 1970’lerdeki stagflasyona benzer böyle bir durum, bütün ekonomik modellerin öngördüğünden daha hızlı ve beklenmedik biçimde gerçekleşebilir. Enflasyon, henüz yakın bir tehdit değil. Ancak FED kaçınılmaz bir düzenlemeyi planlamaya şimdiden başlamalıdır.”

XS
SM
MD
LG