Erişilebilirlik

25 Dolar'a Bilgisayar


İngiliz Raspberry Pi dünyayı değiştirebilecek bilgisayarlar üretiyor

Raspberry Pi adlı hayır kurumu, Linux işletim sistemi ile çalışan küçük ve hafif bilgisayarlar üretiyor. Model A 35 dolar, yakında çıkacak olan Model B ise yalnızca 25 dolardan satılacak. Raspberry Pi şimdiye kadar üretilen en ucuz bilgisayar. Yaratıcıları bu küçük bilgisayarları dünyanın dört bir yanındaki çocuklara ulaştırmayı amaçlıyor.

Raspberry Pi’nin kurucusu Eben Upton çocukluğunun büyük bir bölümünü yeni yazılımlar geliştirerek ve kodlama dilleri öğrenerek geçirmiş. Upton birçok çocuğun bilgisayara erişiminin olmadığını, erişimi olan çocukların ise ailenin ortak malı olan bilgisayarlara zarar vermekten korktukları için özgürce kullanamadığını söylüyor.

Bu nedenden dolayı Upton İngiltere’de 2006 yılında Raspberry Pi hayır kurumunu kurmuş. Tek hedefi ise dünyanın her köşesine bu bilgisayarları yollayıp gençlerin öğrenimine katkıda bulunmak ve ufuklarını genişletmek.

Fiyatının çok ucuz olması Raspbery Pi’ye talepleri arttırdı. Piyasaya sürülen ilk 10 bin bilgisayar dakikalar içinde tükenirken, yoğun ilgiden dolayı aracı satıcı şirketlerin siteleri kilitlendi. Upton şimdiye kadar 250 bini aşkın sipariş aldıklarını belirtti. Bunlar arasında ticari şirketler, hastaneler ve müzeler de bulunuyor.

Raspberry Pi hakkındaki ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.raspberrypi.org/

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG