Erişilebilirlik

24 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Türkiye’de sıkça tartışılan mahalle baskısı kavramını araştıran bir habere yer veriyor. İstanbul’un Fatih semtinin ele alındığı haberde İslamcılarla laikler arasında bir kültür savaşı yaşandığı belirtiliyor:

“Daha çok dar gelirli kesimlerin yaşadığı Fatih, çağdaş Türkiye’nin küçük bir yansıması… Türkiye’de giderek büyüyen ve zenginleşen Müslüman orta sınıf yönetimi ele alırken, Fatih’in kaderi de ülkenin geleceği açısından önemli bir sınav olacak. Türkiye’nin yeniden öne çıkan İslami geçmişi ile yüz yıllık laiklik anlayışı arasındaki düşük seviyeli kültür savaşı Fatih’in sokaklarında her gün yaşanıyor. Bu gizli savaş, giyilen kıyafetin biçimi, kadınların eteğin uzunluğu, erkeklerin sakal bırakması gibi dış görünüm üzerinden yaşanıyor. Bölgede yaşayanlar ortada açıktan bir anlaşmazlık, kavga ve şiddet olmadığını söylüyorlar. Ancak İslamcıların kültürel şovenizmi çok net biçimde kendisini hissettiriyor ve bu durum, kendi kültürel kimliklerinin giderek zayıfladığını düşünen laik Türkleri hem kızdırıyor hem de korkutuyor.”

Washington Post, Matthew Bryza’nın ABD'nin Azerbaycan büyükelçiliğine atanmasının iki Demokrat senatör tarafından engellendiğini belirtiyor. Gazete, bu senatörleri, Amerika’nın çıkarlarına zarar vermekle suçluyor:

“Bu iki senatör, birçoğu California’da yaşayan Amerikalı Ermenileri savunduğunu öne süren zararlı bir lobi örgütü olan Amerikalı Ermeniler Ulusal Komitesi (ANCA) tarafından destekleniyor. ANCA, Ermenistan’ı savunduğunu iddia etmesine rağmen, bu ülkeye de zarar veriyor. Sürdürdüğü lobi faaliyetleri Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan’la yakınlaşmasını zora soktu. Bu da Ermenistan’ın yoksulluğunun ve Rusya’ya bağımlılığını sürmesinde etkili oldu. Eğer ANCA, yetenekli bir Amerikalı diplomatın Azerbaycan’a atanmasını engellemekte başarılı olursa, bu Amerika’nın Kafkasya’daki etkinliğini azaltmaktan ve savaş ihtimalini artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Senatör Boxer ve Menendez buna hizmet ederek sadece kendi itibarlarını düşürüyorlar. Menendez, Bryza'nın eşi Zeyno Baran'ın Türk kökenli olması nedeniyle Bryza'nın Türkiye'ye çok olduğunu öne sürüyor. Bir diplomatın eşinin etnik kökeninin bu şekilde sorgulanması kutanç verici. Üstelik Zeyno Baran, Türkiye'deki hükümeti eleştiren bir kişi. ”

New York Times İsrail’in Batı Şeria’da konut inşasını on aylığına durdurma kararının süresinin Pazar günü dolacağını hatırlatıyor. Gazete, barış görüşmelerinin sürmesi için bu sürenin uzatılması gerektiğini vurguluyor:

“Çarşamba günü Doğu Kudüs’te İsrail güvenlik güçleri ile Filistinli göstericiler arasında meydana gelen çatışmalar, barış görüşmelerinin çökmesi halinde neler yaşanabileceğini bir kez daha hatırlattı. Elbette ki tercih Netanyahu ve Abbas’ındır. Ancak yıllarca Filistin davasını savunduğunu söyleyen Arap ülkeleri de Obama’nın Perşembe günü söylediği gibi, artık söylediklerin uygun adımlar atmalıdır. Arap ülkeleri varılacak bir anlaşmanın parçası olarak, İsrail’le ilişkileri normalleştirmek istediklerini göstermelidir. Obama da, Pazar günü dolacak süre sorununun aşılması için Filistinlilere ve İsraillilere yardım etmeli, ardından da gerçek ve kalıcı bir barışa ulaşmaları için taraflara baskı yapmalıdır. Bu fırsat, kaçırılmamalıdır.”

Christian Science Monitor, Başkan Obama’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda küresel yoksulluğa karşı yaptığı konuşmayı değerlendiriyor. Gazete, Obama’nın Amerika’daki krizle mücadeleden çıkardığı dersleri küresel düzeye taşıdığını kaydediyor:

“Obama, başkanlıkta geçirdiği 18 ayın sonunda, ekonomik durgunlukla mücadele için devletin istihdam yaratması politikasından vazgeçti. Bunun yerine vergi indirimleri ve diğer teşviklerle özel sektörün istihdam yaratmasının yolunu açan bir politika benimsedi. Birleşmiş Milletler’deki iki konuşmasında da yatırımcıların önemine ve devlet desteğine vurgu yaptı. BM’nin bu uyarılara kulak vermesi gerekiyor. Diğer yandan yoksul ülkelerle ticareti ve yatırımı artırarak açlığı ve yoksulluğu azaltmak da, Amerika’nın satın alabileceği en iyi güvenlik yöntemidir.”


XS
SM
MD
LG