Erişilebilirlik

24 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Filistin ile İsrail arasındaki doğrudan görüşmeleri ciddi tehlikelerin beklediğini belirtiyor. Gazete, bu fırsatın kaçmaması için bütün taraflara büyük bir sorumluluk düştüğünü yazıyor:

“Batı Şeria’da yerleşim birimleri inşaatını 26 Eylül’e kadar donduran Netanyahu’nun bu süreyi uzatması gerekir. Abbas ile becerikli başbakanı Fayyad’ın da Batı Şeria’daki güvenlik önlemlerini artırması gerekiyor. Görüşmeler öncesinde havada genel bir karamsarlık ve şüphecilik var. Siyasi barometre, yaşanabilecek fırtınaları gösteriyor. Ancak Netanyahu gibi bir muhafazakârın iki devletli bir çözümü kabul ettiğini söylemesi, bu görüşmelerde, İsrail başbakanı açısından Nixon’ın Çin’e yaptığı ziyarete benzer bir ortamın oluştuğunu gösteriyor. Diğer yandan Abbas ve ondan önceki Filistin lideri Arafat, daha önce yapılan önerileri dikkate almamışlardı. Ancak Abbas’ın da, diğer Filistinlilerin de artık daha fazla hayır deme lüksü yok.”

Los Angeles Times, Başkan Obama’nın Müslüman olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurguluyor. Ancak gazete bu konuda Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın yanlış anlamalara yolaçabileceğini de ekliyor:

“Beyaz Saray’ın Obama’nın Hristiyan olduğu ve hatta her gün dua ettiği yönündeki açıklaması, başkan olmak için bir din sınavından geçmek gerektiği ve Müslümanların bu sınavı geçemeyeceği yönündeki algılamayı güçlendirebilir. Böyle bir savunma, dini açıdan çoğulculuğu benimsemiş bir toplum için tatsız bir durumdur. Anayasa, Amerika’da bir kişinin bir kamu görevine getirilmesi esnasında hiçbir dini sınavdan geçirilemeyeceğini söylüyor. Obama, Hristiyanlığa olan inancıyla gösteriş yapmak yerine, bütün Amerikalıları anayasanın sadece sözüne değil, özüne de saygı göstermeye çağırmalıdır.”

New York Times Bush döneminde kabul edilen vergi muafiyetlerinin bu yılsonunda biteceğini hatırlatıyor. Gazete, ara seçim öncesinde vergi politikasının ciddi biçimde tartışılmamasını eksiklik olarak görüyor:

“Düşük, orta ve ortanın üstü gelir grubundaki vergi mükelleflerine yönelik muafiyetlerin sürdürülmesi gerekir. Çünkü bu gruplarda yer alan mükellefler, tasarruflarının büyük bir kısmını harcama eğilimindedir ve ekonominin de tüketime ihtiyacı var. Ancak zenginlere yönelik muafiyetlere son verilmelidir. Çünkü zenginler, tasarruflarını harcamaktan çok biriktirme eğilimindedir. Ancak ekonomi düzeldikçe, bütçe açığı ve borç sorununu çözebilmek için vergi reformuna gitmek gerekecektir. Eğer orta sınıflara yönelik vergi muafiyetleri başkan Obama’nın istediği gibi kalıcı hale getirilirse, korkarız ki Kongre hiçbir zaman gereken adımları atacak siyasi iradeyi gösteremeyecektir.”


Washington Post, Amerika'da salmonella bakterisinin yol açtığı salgının, gıda güvenliği sistemindeki eksiklikleri gözler önüne serdiğini kaydediyor. Gazete, geç kalmış olsa da Senato’nun bu konuda harekete geçmesini olumlu buluyor:

“Salmonella enteriditis, öylesine yaygın bir hastalık ki, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sonunda ilk kez Bill Clinton yönetimi döneminde gündeme gelen önlemleri hayata geçirmek için adımlar attı. Ancak yeni denetim ve güvenlik kuralları daha geçen ay yürürlüğe girebildi. Bu nedenle, Mayıs ayından bu yana 22 eyalette meydana gelen 1200 vakanın önlenmesi için geç kalındı. Geçen hafta FDA, iki tavuk çiftliğinde üretilen 550 milyon yumurtanın toplatılmasına karar verdi. Bu son gıda hastalığı salgını, kapsamlı bir gıda güvenliği tasarısının 2009 Temmuz’undan bu yana onaylanmayı beklediği Senato’yu da harekete geçirdi. FDA’ya zehirli gıdaları toplama yetkisi veren tasarı 13 Eylül’de Senato’da oylanacak.”

XS
SM
MD
LG