Erişilebilirlik

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Başkan Obama’nın Afganistan’dan çekilme planını açıkladığı konuşmasını değerlendirdiği yazıda, Başkan’ın kendi Afganistan stratejisini sabote edebileceğini kaydediyor ve şöyle diyor:

“Başkan Obama, Çarşamba gecesi yaptığı konuşmada, Afganistan’dan asker çekme planına tatmin ve ikna edici askeri ya da stratejik gerekçeler göstermeyi başaramadı. Obama’nın planı, NATO’nun 2014 yılı sonunda savaşı Afgan ordusuna devretme yönündeki amacına ters düşüyor. Bu planın başarılı olabilmesi için Amerika ve müttefik güçlerin Afganistan’ın güneyinde Taleban’dan arındırılan bölgeleri bu yaz ve 2012 yazı boyunca kontrol altında tutması, militanların henüz ulaşmadığı doğudaki bölgelerdeyse yine varlık göstermesi gerekiyor. Obama, bu yaz 5 bin, yıl sonuna kadar da yine 5 bin asker çekerek bu amaca ulaşmayı zora sokacak. Taleban, pusuya yatarak düşmanının çekilmesini bekleyebilir. Ayrıca Pakistan’la işbirliği de daha zor hale gelebilir çünkü Pakistan’ın Taleban’la olan bağları koparmadaki istekliliği, Amerika’nın bölgedeki etkinliğine bağlı. Başkan Obama konuşmasında Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ve Pakistan’daki operasyonların El Kaide’yi zayıflattığı ve Amerika’ya saldırma olasılığını azalttığını söylemekte haklı. Ancak Taleban’ın Afganistan’da tekrar güç kazanması Pakistan ve Hindistan gibi nükleer güce sahip olan ülkelerin bulunduğu bu bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyebilir. Başkan Obama’nın Afganistan’dan asker çekme kararının en mantıklı açıklama ve gerekçesi, Amerikan halkının savaştan bıkmış olması. Amerikan kamuoyunun büyük çoğunluğu askerlerin Afganistan’dan hızla çekilmesini istiyor. Obama, asker çekme kararıyla siyasi baskıları biraz olsun hafifletirken komutanlarına 2014’teki geçiş sürecine hazırlık yapmaları amacıyla zaman tanıyabilir. Ancak Obama’nın stratejik temeli olmayan bu kararı başarısızlık riskini arttırıyor.”

New York Times ise Amerikalıların Afganistan’daki savaşa ilişkin sabrının giderek dolduğunu, Obama’nın Çarşamba gecesi yaptığı konuşmada Afganistan’dan asker çekme planını birçok Amerikalının yetersiz bulacağını yazıyor ve şöyle diyor:

“Başkan Obama Amerika’nın Afganistan’dan çekilirken güçlü bir konumda olduğunu, El Kaide’nin zayıfladığını ve Taleban’ın ciddi kayıplar verdiğini söyledi. Kendi emellerinin de sınırlı olduğunu kaydeden Obama, Afganistan’ı kusursuz bir ülke haline getirmeye çalışmayacaklarını söyledi ve Irak ve Afganistan’daki savaş dalgalarının çekilmeye başladığını bildirdi. Ancak Başkan, Amerika’nın Afganistan’da bir üç yıl daha kalmasının stratejik çıkarları açısından nasıl bir yarar sağlayacağını açıklaması gerekiyor. Obama ayrıca planının geride Amerikan askerleri çekilir çekilmez çökme yaşamayacak bir Afganistan bırakacağını nasıl garanti ettiğini de açıklamalı. Obama’nın dün gece sağlam bir konuşma yaptığı söylenebilir. Ancak bu kadar önemli bir konuya sadece 13 dakika ayırmak yeterli mi? Obama ayrıca ana amacının El Kaide’nin ve kendine bağlı örgütlerin Amerika’ya saldırılar düzenleyecek güvenli bir sığınak bulup yeniden güçlenmesini engellemek olduğunu söyledi. Başkan, Amerikan halkının bu savaş konusunda ne kadar büyük endişeleri olduğunu anlıyor. Ancak sadece bir konuşma kamuoyunun korkularını dindirmeye yetmeyecek. Amerika’nın Obama’dan bu savaşa ilişkin planlarını daha sık açıklamasına ihtiyacı var.”

Boston Globe ise Amerika’nın Afganistan’dan asker çekmeye başlamasının Afganistan stratejisindeki bazı zayıflık ve noksanlıkları gidermeyeceğini yazıyor ve şöyle devam ediyor:

“Amerikan askerlerini Afganistan’dan başarılı bir şekilde çekmek, asker sayısına ya da takvime değil, direnişe siyasi çözüm bulmaya bağlı. Afganistan’da belirli bir güvenlik düzeyine ulaşmanın başka yolu yok. Savaşı sona erdirme planının bir parçası olarak başlatılan Taleban temsilcileriyle görüşmeler devam ettirilmeli. Ancak görüşmelerde güç paylaşımına ilişkin yapılacak herhangibir anlaşmanın sadece ve sadece güney ve doğudaki Paştun bölgelerinde geçerli olacağı, kuzeyin Taleban kontrolüne yeniden asla girmeyeceği mutlaka vurgulanmalı. Başkan Obama’nın savaşı sona erdirme planı yerel yetkililer ve Taleban arasında bölgesel anlaşmalar yapılmasına izin vermeli. Afganistan’da daha genç, daha dürüst ve daha işin ehli siyasetçileri siyasi arenaya çekmek için Karzai’nin 2014’te görev süresi dolduktan sonra çekilmesi garanti altına alınmalı. Afganistan’daki bu süreç oldukça karmaşık ve zorlu geçecek.”

XS
SM
MD
LG