Erişilebilirlik

23 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir gövde gösterisi yaptığını yazıyor. Haberde, cumhurbaşkanı Gül’ün temasları şu ifadelerle değerlendiriliyor:

“Türkiye cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yoğun görüşmeleri ve konuşmaları sırasında ülkesinin İran’la kurduğu yakın ilişkileri savundu, Türkiye’nin İslam âleminde lider olma niyetini dile getirdi, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren bir filoya düzenlediği kanlı baskından sonra bozulan ilişkilerin düzeltilmesini amaçlayan bir girişimi geri çevirdi. Türkiye’nin bu güç gösterisi Amerika’yı rahatsız etti. Amerikalı yetkililer, İran’ın nükleer programını finanse etmek için Türk bankalarını kullanmasından ve İsrail’le arasının bozulmasının Amerika’nın Ortadoğu’daki barış çabalarını zorlaştırmasından endişe ediyorlar.”

Wall Street Journal Almanya dışişleri bakanı Guido Westerwelle’nin Avrupa Birliği’ne Türkiye ile üyelik müzakerelerini hızlandırma çağrısı yaptığını hatırlatıyor. Gazete, bu çağrının tepki alabileceğini belirtiyor:

“Westerwelle’nin AB’ye Türkiye ile ilişkilerini derinleştirmesi çağrısında bulunması, Alman bakanın Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan ve daha sınırlı bir işbirliğini savunan diğer ülkelerle, özellikle de Fransa ve Avusturya ile arasının açılmasına neden olabilir. Hür Demokrat Parti’li Westerwelle’nin bu tavrı, koalisyon ortağı Hristiyan Demokratlarla yeniden bir gerginlik yaşanmasına da neden olabilir. Birçok Avrupalı, Türkiye’yi zengin Avrupa’nın yoksul tedarikçisi olarak görürken, Westerwelle bu yaklaşımın Türkiye’nin hızlı ekonomik büyümesini ve küresel politikadaki değişimin hızını göz ardı ettiğini savunuyor.”

Washington Post genetik yapısı değiştirilerek normal somonların iki katı büyüyen dev somonların satışına onay verileceğini savunuyor. Ancak gazete, genetiği değiştirilmiş gıdalara ilişkin ciddi bir düzenlemenin de şart olduğunu vurguluyor:

“Gıda ve İlaç Dairesi, dev somonlarla ilgili halka açık iki günlük toplantısını tamamladı ve bu balığın hem insan sağlığı hem de çevre için bir tehlike oluşturmadığı yönündeki verilere dayanarak, kısa bir süre içinde marketlerde satışa sunulması bekleniyor. Ancak asıl sorun, bu somonun nasıl etiketleneceği ve bu konuda alınacak kararın bundan sonra üretilmesi beklenen diğer genetik değişime uğramış hayvan ürünlerini nasıl etkileyeceği konusunda yaşanıyor. Bazı tüketici örgütleri, insanların yedikleri ürünlerin genetik değişime uğrayıp uğramadığını bilme hakkına sahip olduklarını savunarak, bu tür ürünler için zorunlu etiket uygulaması getirilmesini istiyor. FDA yetkilileri ise, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu konuda dikkatli hareket etmekte son derece haklılar. Verecekleri karar da, asılsız korkulara değil, kanıtlanmış gerçeklere dayanmalıdır.”

USA Today Senato’nun Amerikan ordusundaki eşcinsel askerlerin kimliklerini açıklamalarını yasaklayan yasayı iptal etmemesini eleştiriyor. Gazete, büyük tepki toplayan bu yasanın iptalinin sadece bir zaman sorunu olduğunu da ekliyor:

“Ülkenin temel kurumlarındaki önemli değişiklikler, her zaman tartışmaya yol açmıştır ve onarılamaz zararların meydana gelebileceği yönünde uyarılar yapılmıştır. Ancak Amerikan ordusu, bu tür uyarılarla korku salmaya çalışanların sandığından çok daha dirençlidir. 1948 yılında, ordunun farklı ırklardan insanları bünyesinde birleştirebileceği düşüncesi, bazıları için inanılmaz bir şeydi. Ancak bugün ordunun ırkçılık yapmasını düşünmek bile mümkün değil. Aynı şekilde, ordunun en becerikli unsurlarını sadece cinsel tercihlerinden dolayı dışlamasının düşünülemeyeceği günler çok uzak değildir.”

XS
SM
MD
LG