Erişilebilirlik

22 Kasım Amerikan Basınından Özetler


ABD Başkan yardımcısı Joseph Biden, New York Times’da yayınlanan makalesinde Irak’ta yeni hükümet konusunda varılan uzlaşmayı önemli bir dönüm noktası olarak görüyor. Biden, Amerika’nın Irak’a verdiği desteğin sürmesi gerektiğinin de altını çiziyor:

“Irak’ın güvenlik ve yatırım ihtiyaçlarının tamamen kendi zengin doğal kaynaklarından sağlanacağı ve sivil kuruluşlarının bu kadar yoğun bir desteğe ihtiyaç duymayacakları zaman, elbette gelecektir. Ancak o gün, henüz gelmedi. Irak, bütün bu alanlarda yaptığı harcamaları artırdı. Ve Amerika’nın da yardımıyla, nesiller boyunca yaşadığı travmadan kurtularak istikrarlı ve kendine yeterli bir ülke haline gelecek. İşte bu nedenle, ekonomik açıdan böylesine zor bir dönemden geçerken bile, Amerika’nın Irak’a desteğini sürdürebilmek için Kongre’den talep ettiğimiz bütçeye onay vermesini istiyoruz.”

USA Today, Amerikan Merkez Bankası’nın istihdamı teşvik etme görevinin elinden alınmasına yönelik çabaları eleştiriyor. Gazete, kendi görevlerini yapmayan Kongre üyelerini, FED’e müdahale etmeye çalışmakla suçluyor:

“İşsizliğin böylesine arttığı ve deflasyon tehdidinin yaşandığı bir dönemde, ekonomiyi canlandırmaya çalıştığı için hiç kimse FED’i suçlayamaz. Birisinin bu görevi yerine getirmesi gerekiyor. Kongre’nin çocukça ve çürütücü partizanlığına teslim olmayı kabul etmeyen FED’i eleştirmek son dönemde bazı Kongre üyeleri arasında moda oldu. Her iki partiye de mensup olan bu Kongre üyeleri, FED’e yüklenmek yerine kendi görevlerine, federal bütçeye odaklanmalıdır. Giderek derinleşen borç krizini kontrol altına almak amacıyla büyük tasarruf önlemlerini ve vergi reformlarını içeren tasarılar Kongre gündemine gelmiş bulunuyor. Amerikan ekonomisinin rekabet gücünü artırmak isteyen Kongre üyeleri, kendi sorumsuzluklarını başkalarına da bulaştırmaya çalışmak yerine, bu tür tasarıları hayata geçirmek için çaba harcamalıdır.”

Washington Post, bütçe açığını azaltmak amacıyla başkan Obama tarafından atanan komisyonun ardından Partiler üstü Politika Merkezi’nin de bir rapor açıkladığını belirtiyor. Gazete, her iki raporda da benzer önerilere yer verildiğine dikkat çekiyor:

“İki rapor arasındaki benzerlikleri vurgulamak gerekiyor. Çünkü başkanın ve Kongre’nin borçlar konusunda yakınmaya son verip sorunu çözmek için harekete geçmeye karar vermeleri durumunda atacakları adımlar, muhtemelen bu raporlarda yer alan önerilere benzeyecek. Ancak hiçbir ekip, her iki raporda da eksik olan temel noktayı, bu planların hayata geçirilmesi için gereken siyasi kararlılığı sağlayamaz. Obama’da ve Kongre üyelerinde böyle bir kararlılık olup olmadığını ise, önümüzdeki aylarda göreceğiz.”

Los Angeles Times, Florida Eyalet Valisi Charlie Christ’in 41 yıl önce teşhircilik suçundan mahkûm olan Doors grubunun efsanevi solisti Jim Morrison’u affetmeye hazırlandığını kaydediyor. Gazete 1971’de ölen Morrison’un affedilmesine destek veriyor:

“Morisson’un öldükten bunca yıl sonrası ne eyaletin bütçe sorununu çözecek ne de Morisson’un kızışmasına katkıda bulunduğu kültür savaşını bitirecek. Ancak yine de Amerikan kültür tarihindeki gürültülü bir dönemin hoş bir biçimde kapanmasını sağlayacak. Doors fanatikleri hala Morrison’a yöneltilen suçlamaların onun temsil ettiği karşı kültürü gözden düşürmek amacıyla uydurulduğuna inanıyor. Morrison’un affedilmesi, bu tür yaraların kimseye zarar vermeden sarılmasını sağlayacaktır. Ayrıca, bir sanatçı hassasiyet duyduğumuz alanlara saygısız davransa bile sanatın bir suç olmadığını da gösterecektir.”

XS
SM
MD
LG