Erişilebilirlik

21 Şubat Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada bütçeden 61 milyar dolarlık kesinti yapan Cumhuriyetçileri eleştiriyor. Gazete, bu kesintinin mali krizi çözmeyeceğini savunuyor:

“Sağlık ve sosyal güvenlik kalemleri, bütçedeki en büyük harcamaları oluşturuyor. Bütçenin % 57,5’i bu harcamalara gidiyor ve söz konusu oran giderek daha da artıyor. Bu harcamalar öylesine büyük bir hızla artıyor ki, diğer harcamalarda yapılacak en radikal kesintileri bile gölgeliyor. Eğer sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları kontrol altına alınabilirse, hükümetin daha etkin ve mali açıdan daha sorumlu bir biçimde işlemesine değil de, ideolojik temelli veya belli grupların çıkarlarına hizmet eden bütçe kesintilerine hiç gerek kalmayacaktır. Temsilciler Meclisi’nden yükselen tepkiler, orta sınıfların yararlandığı bu harcamaları kontrol altına almayı amaçlayan partiler üstü bir uzlaşmayı sağlamaya yaramalıdır. Belki de bütün bu savaş naralarının ardından daha verimli bir uzlaşma sağlanacaktır.”

Washington Post, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen bütçe kesintilerini keyfi ve dar görüşlü olarak tanımlıyor. Gazete, bu kesintilerin birçok kamu kuruluşunu çalışamaz duruma getireceğini vurguluyor:

“Bütçe açıklarının hızla arttığı ve ciddi sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, sanata veya kamu yayıncılığına verilen destekler gibi bazı önemli harcamalar, bir lüks olarak görülebilir. Yoksullara veya toplumun en kırılgan kesimlerine destek vermeyi amaçlayan bazı programlarda ciddi kesintilere de gidilebilir. Ancak hükümetin temel işlevlerini yerine getirmesini sağlayacak kaynaklar mutlaka sağlanmalıdır. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin kabul ettiği bütçe tasarısı bu en temel kriteri bile karşılamaktan uzaktır.”

New York Times, bütün dünyanın gözününün Ortadoğu’daki olaylara çevrildiği bir dönemde Pakistan’ın nükleer silahlanmasını hızlandırdığına dikkat çekiyor. Gazete, bunun küresel güvenliği tehdit ettiğini yazıyor:

“Eğer İslamabad nükleer heveslerini sınırlandırmayı kabul etmezse, Washington milyarlarca dolarlık Amerikan yardımını askıya alma tehididinde bulunabilir. Ancak böyle bir adım, Afganistan’daki mücadeleye zarar verebilir ve Pakistan’ı istikrarsızlığa sürükleyebilir. Bölgesel ve küresel güvenlik açısından silahlanma yarışına son vermek ve silahlanmayı azaltmak büyük önem taşıyor. Bu gidişi değiştirebilecek en önemli faktör, Pakistan ile Hindistan’ın diplomatik ve ticari ilişkilerini normalleştirmesidir. Dünya, özellikle de dünyanın bu bölgesi, bugünlerde çok tehlikeli bir yer haline geldi. Daha fazla nükleer silaha ihtiyaç olmadığı çok açık.”

Los Angeles Times, terörist olmakla suçlanan ve yıllarca Guantanamo’da tutulduktan sonra suçsuz oldukları anlaşılan beş Uygur’a sahip çıkıyor. Gazete, Obama yönetiminin Uygurları sınır dışı etme kararını eleştiriyor:

“Uygurların Çin’e iade edilmeleri durumunda yaşamlarının tehlikeye gireceğinden hiç kimse kuşku duymuyor. Ayrıca, Amerika’nın kötü muamelede bulunduğu bu insanlara bir sığınak sağlamak gibi ahlaki bir yükümlülüğü bulunduğu da ortada. Buna rağmen Obama yönetimi, Uygurların tek hakkının yurt dışına gönderilmek olduğu konusunda ısrar ediyor. Biz, anayasanın Uygurlara Amerika’da yaşama hakkı tanıdığına inanıyoruz. Ancak Anayasa Mahkemesi bizim bu düşüncemize katılmıyorsa bile, bu kararını ancak tarafları dinledikten sonra vermelidir. Uygurlar, en azından bunu hak ediyorlar.”


XS
SM
MD
LG