Erişilebilirlik

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İzlanda'daki volkan patlamasından sonra havayolu taşımacılığı konusunda alınacak kararlarda can güvenliğinin ön planda tutulmasını istiyor

Washington Post İzlanda’daki yanardağın neden olduğu kül bulutları yüzenden duran uçak seferlerinin kontrollü biçimde başladığını belirtiyor. Gazete, bu konuda karar verilirken öncelikle güvenliğin gözetilmesi gerektiğini vurguluyor:

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler
21 Nisan Amerikan Basınından Özetler

KLM, British Airways, Lufhfansa ve diğer havayolu şirketleri hafta sonu yapılan test uçuşlarında kül bulutunun uçaklara bir zarar vermediğini söyleyerek, uçuşların serbest bırakılması yönündeki baskılarını artırdılar. Ancak volkanik kül üzerine uçan F-16 uçaklarında oluşan tabakalanma bu konuda daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Havayolu şirketleri, bir milyar dolardan fazla zarar etti. Zamanında yerine ulaştırılamayan bozulabilir ürünler nedeniyle bu zararın daha da artması bekleniyor. Ancak yine de bu kaygı, güvenliğin önüne geçmemelidir. Yaşanan volkanik patlamayla hala doğanın gücü karşısında ne kadar aciz olduğumuzu bir kez daha gördük. İnsanları evlerine, ürünleri de marketlerdeki raflara yetiştirme çabası, hem insanların hem de ticaretin riske atılmasına neden olmamalıdır.”

Boston Globe, wikileads adlı grubun 2007 yılında Bağdat’ta 12 kişinin Amerikan helikopterlerinden açılan ateşle öldüğünü gösteren videoyu Internet’ten yayınladığını hatırlatıyor. Gazete, bu grubun sansürlenmesi düşüncesine karşı çıkıyor:

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler
21 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“İronik bir biçimde, Amerikan ordusunun wikileads’i analiz eden ve grubu etkisiz kılmayı amaçlayan gizli bir karşı istihbarat raporu da grubun eline geçti. Raporda, Çin, İsrail, Kuzey Kore, Vietnam ve Zimbabve gibi ülkelerin wikileads.org sitesine erişimi engellediği belirtiliyor. Sadece ismi geçen ülkeler bile, Amerikalı yetkililerin benzer bir yasağı uygulama konusunda bir kez daha düşünmesini sağlamalıdır. Masum sivillerin Amerikalı askerler tarafından öldürülmesini izlemek insana zor gelebilir. Ama bu, vatandaşların bilgi edinmesini sağlamanın bir bedelidir ve vatandaşların bilgilenme hakkı da demokrasinin temelini oluşturur.”

USA Today Hastings Hukuk Fakültesi’nin ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Hıristiyan Öğrenci Derneği’ne maddi destek vermemesini haklı buluyor. Gazete, ayrımcı grupların kamu fonlarıyla finanse edilmemesi gerektiğini savunuyor:

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler
21 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Temel mesele, vergi mükelleflerinin ödediği parayla finanse edilen bir kuruluşun, eşcinsellere karşı ayrımcılık yapan bir grubu destekleyip desteklemeyeceğidir. Buna verilecek tek bir cevap vardır: Hiçbir dini grup kamudan destek alma iddiasında olmamalıdır. Ancak hiçbir müdahale ile karşılaşmadan kendi inancının gereklerini yerine getirme hakkına da sahip olmalıdır. Bu olayda da okul yönetimi, Hıristiyan öğrenci derneğinin kendi koyduğu kurallarına müdahale etmiyor. Sadece, bir grubun resmi yardım alabilmesi için gerekli standartları belirliyor.”

New York Times 2010 nüfus sayımı için yaklaşık bir milyon kişinin geçici olarak istihdam edileceğini yazıyor. Ancak gazete, gözaltına alınmış ve hüküm giymiş görünen 50 milyon kişinin bundan yararlanamayacağını vurguluyor:

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler
21 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Sorun sadece Nüfus İdaresi ile sınırlı değil. 11 Eylül sonrasında Kongre, liman işçilerinin işlerini sürdürebilmeleri için FBI denetiminden geçmesini şart koşmuştu. Geçen yıl yapılan bir araştırma, on binlerce liman işçisinin haksız yere güvenlik soruşturmasından olumsuz not aldığını ortaya koydu. Eyalet ve şehir yönetimleri, işin doğrusunu yapıyorlar ve istihdam politikalarını gözden geçiriyorlar. Federal hükümetin de iş başvurularını değerlendirmekte ve değerlendirme sonuçlarına yapılan itirazlarda daha şeffaf ve adil bir yöntem geliştirmesi gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG