Erişilebilirlik

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerika ve Avrupa ülkelerinin Libya'daki direnişçilere desteği arttırdığını yazıyor.Batılı ülkelerin Libya'daki müdahalelerinde yeni bir döneme girdiklerini belirten gazete NATO hava saldırılarına rağmen Libya lideri Muaammer Kaddafi'nin ülke genelindeki hakimiyetinin kırılamadığına dikkat çekiyor:

'Fransa ve İtalya deneyimsiz ve organize olmaktan uzak direnişçilere yardım amacıyla İngiltere'nin yanısıra Libya'ya askeri danışman göndereceklerini açıkladı. Başkan Obama 25 milyon dolar değerinde silah dışı ekipman yardımını onayladı. Bu ekipmana koruyucu yelek, çadır, üniforma ve araç dahil edilecek . Avrupalı askeri danışmanların ve Amerikan üniformalarının savaşın gidişatını hemen değiştirmesi ise beklenmiyor'

Washington Times, Amerikan askeri kuvvetlerinin Pakistan-Afganistan sınırındaki el Kaide hedeflerine hava saldırısı düzenleme şansının hala var olduğunu yazıyor. Gazete Pakistan'ın kendi askeri üslerini Amerika'ya kullandırmaması halinde Amerika'nın insansız uçaklarının bölgeye daha uzakta olan Afganistan'daki üslerden kalkış yapabileceğini belirtiyor:

'Pakistanlı liderler CIA'in Pakistan'daki gizli operasyonlarıyla ilgili kendilerine daha fazla bilgi vermesini talep etmişti. Pakistan Amerikan ordusu adına çalışan tüm kaşeli personelin ülkeyi terk etmesini de istedi. İnsansız uçaklarla yapılan hava saldırıları Pakistan'da tartışma konusu çünkü bu saldırılarda siviller de hayatını kaybediyor. El Kaide ve diğer terörist gruplar sivil ölümleri kullanarak hükümete Amerikan hava saldırılarını durdurması için baskı yapıyor.

New York Times, Cumhuriyetçi Parti'nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu Kongre'de konuşma yapmak üzere Amerika'ya davet etmesinin Başkan Obama ve Netanyahu arasındaki gerginliği su yüzüne çıkardığını yazıyor. Gazeteye göre gelecek ay gerçekleşmesi beklenen ziyaret öncesi, iki lider de barıi görüşmelerini yendien başlatmak üzere bir plan hazırlamakta yarışa geçti:

'İki lider arasındaki siyasi oyun Ortadoğu'da hesplamaların bir çok nedenden ötürü nasıl değiştiğini gösteriyor. Bu çekişme ayrıca Obama ve Netanyahu arasındaki güven eksikliğini ve kişisel anlaşmazlığı da kaıtlıyor. Beyaz Saray yetkilileri bir plan taslağı üzerinde çalışıyor. Ancak bu planın ne kadar detaylı olacağı ya da Başkan'ın bunu bir konuşmayla mı açıklayacağı net değil. Obama Amerika'nın planını masaya koyarsa bu planın dört temel prensibi olacak'

Los Angeles Times ise Libya'daki savaşta iki ödüllü savaş muhabirinin hayatını kaybettiğine yer veriyor. Tim Hetherington ve Chris Hondros'un Misurata'daki çatışmalar sırasında bulundukları yere isabet eden top ateşi sonucu yaşamlarını yitirdikleri yazıyor:

'Fotoğraflarında gazetecilik ve sanatı birleştiren Hetherington gelişmekte olan ülkelerdeki olaylarla batılı ülkelerdeki ayrıcalıklı yaşam arasındaki boşluğu doldurmaya çalışıyordu. İngiltere doğumlu gazeteci Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü. Irak ve diğer ülkelerdeki savaşları takip eden Hondros ise Amerikan askerleri tarafından anne babaları yanlışlıkla öldürülen Iraklı çocukların fotoğraflarını dünyaya duyurması ile tanınmıştı'

XS
SM
MD
LG