Erişilebilirlik

21 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Suudi Arabistan’a 60 milyar dolarlık silah satışını öngören anlaşmanın İran’a yönelik bir mesaj olduğunu yazıyor. Gazete, Suudilere silah satışının diğer seçeneklere kıyasla daha düşük bir risk içerdiğini savunuyor:

“Amerikan askeri donanımının ve teknolojisinin Suudi monarşisine satılması bazı açık riskler içerse de, İran’ı nükleer silah üretmekten caydırmak ve Tahran’ı kuşatmak için, Suudilere konvansiyonel silah satışı diğer seçenekler arasında en az kötü olanıdır. Mevcut İran rejiminin nükleer silah sahibi olması, Suudi ordusunun F-15’lerle donatılmasından daha kötüdür. Amerika’nın, İsrail’in ya da her ikisinin birden İran’ın bilinen nükleer tesislerine saldırması da Suudi’lere silah satışından daha riskli olacaktır. Suudi Arabistan ve İran’ın diğer komşuları, nükleer silah sahibi bir İran’ın kendilerine kabadayılık yapmasını önlemek için kendi nükleer silahlarını üretmeye yönelebilir. Bu silah satışı, İran’ın komşularının böyle bir çabaya girme ihtimalini de azaltacaktır.”

New York Times savaştan dönen askerler arasındaki intihar vakalarının giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, resmi kuruluşların bu intihar salgınını önlemekte yetersiz kaldığını belirtiyor:

“Geçen yıl muvazzaf askerlerden 239’u intihar etti ve 1700’ü aşkın intihar girişimi oldu. Ordudan ayrılanlardan kaçının kendi canına kıydığını ise kimse bilmiyor. Ancak Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, her yıl intihar eden 30 bin kişinin % 20’sinin eski askerlerden oluştuğunu tahmin ediyor. Ordu, sorunun ciddiyetini giderek daha iyi kavramaya başlıyor. İntiharların nedenlerini bulmak ve önüne geçmek kolay olmayabilir. Ancak sorunlu askerleri savunan örgütler, ordunun tek başına bu işin altından kalkamayacağını kabul edip, dışarıdan daha fazla yardım alarak intiharların sayısını azaltabileceğini söylüyorlar. Hem ordu, hem de Gazi İşleri Dairesi ruh ve akıl sağlığı ile ilgili çalışanların sayısını artırıyor ve intihar vakalarını çözmeye çalışıyor. Ne var ki, kamu hizmetine ulaşamayan veya bu hizmeti almak istemeyenlere yardımcı olmak için başkalarından da yardım almaları gerekiyor.”

USA Today sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözmek için emeklilik yaşının artırılmasını istiyor. Gazete, hiçbir konuda uzlaşamayan Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin bu konuda uzlaşabileceğini vurguluyor:

“Emeklilik programının temel sorunu, insanların artık daha uzun yaşaması ve dolayısıyla daha uzun bir süre emekli maaşı almaya başlamalarıdır. Sosyal güvenlik sisteminin kurulduğu 1935 yılında, Amerika’da ortalama insan ömrü 60 yıldı, şimdi ise bu rakam 78’e çıktı. Emeklilik yaşının 70’e çıkartılması, bu düzenlemenin ne kadar hızlı hayata geçirileceğine bağlı olarak, sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli açığının üçte ikisini kapatabilir. Siyasiler, bu sorunu çözmek için ne kadar gecikirlerse, seçenekler de o kadar ağırlaşacaktır. Eğer Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bu sorunu çözme konusunda için bir an önce uzlaşabilirlerse, daha neler başarabileceklerini kim bilebilir ki?”

Washington Post Güney Sudan’ın bağımsızlığı için 2011 Ocak ayında yapılması planlanan referandumun tehlikeye girdiğini kaydediyor. Gazete, Obama yönetimine referandumun yapılması için devreye girmesi çağrısında bulunuyor:

“Amerikalı yetkililer, Birleşmiş Milletler’in Sudan’daki etkisi konusundaki iyimserliklerini sıklıkla dile getiriyorlar. Ancak Washington, yeni bir insani felaketin önlenmesi için hem imkâna, hem de ahlaki bir yükümlülüğe sahiptir. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ‘uluslararası ilişkilerde yeni bir Amerikan dönemi başlamıştır. Bu liderliği yeni biçimlerde sürdürmesi gerekse de, küresel liderliğimiz büyük önem taşımaktadır’ demişti. Sudan, bunu kanıtlamak için ideal bir yerdir.”

XS
SM
MD
LG