Erişilebilirlik

2012 Seçimlerinde Temel Konu Ekonomi


2012 Seçimlerinde Temel Konu Ekonomi
2012 Seçimlerinde Temel Konu Ekonomi

Amerika’da son veriler, işsizliğin ülke genelinde %8,3’e gerilediğini ortaya koydu. Obama yönetimi, bu gelişmeyi olumlu bir ilerleme olarak gösterirken, Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ın ekonomi politikalarını eleştirmeyi sürdürüyor.

2012 seçimlerinde temel konu Amerikan ekonomisi. 2007’de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır durgunluk dönemine giren ekonomi çok yavaş büyüyor. Ancak durum tamamen umutsuz değil. İşsizlik son dört aydır sürekli düşüyor. Eylül ayında %9 olan işsizlik Ocak ayında %8,3’e indi.

Finans piyasaları da Başkan Obama da işsizlik rakamlarındaki düzelmeden memnun. Başkan Obama, "Ocak ayında Amerikan şirketleri 257 bin yeni iş sahası yarattı, daha fazla kişi iş bulabildiğinden işsizlik oranı düştü. Son 23 ayda toplam 3 milyon 700 bin kişiye iş yaratıldı," şeklinde konuştu.

Kasım’da Başkan Obama’ya rakip olmayı uman Cumhuriyetçi adaylar işsizlik rakamlarındaki gelişmeyi “çok az ve çok geç bir iyileşme” olarak değerlendiriyor. Cumhuriyetçiler, bundan da Obama’yı sorumlu tutuyor.

Nevada önseçimlerinden galip çıkan Cumhuriyetçi aday adayı Mitt Romney, Beyaz Saray’ın işsizlik konusundaki %8’lik hedefinin gerisinde kaldığını söyledi: "%8,3’lük işsizlik rakamını başarı gibi göstermeye çalışıyorlar. Oysa 36 aydır, belirledikleri hedef rakamlara ulaşamadılar."

Cumhuriyetçi adaylardan Newt Gingrich de benzer bir değerlendirme yaptı: "İşsizlik düştü. Evet düştü. Çünkü 4 milyonu aşkın kişi aktif olarak iş aramaktan vazgeçti."

Başkan Obama durumun düzeldiğini söylerken sorunların hala tam olarak çözülmediğini kabul ediyor: "Hala iş arayan veya işini daha iyisiyle değiştirmek isteyen çok Amerikalı var. Ama ekonomi büyüyor. Canlanma hızlanıyor. Bu hızı ve iyileşmeyi sürdürmek için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız."

Son kamuoyu yoklamaları da işsizlik rakamlarındaki düşüş açıklandıktan sonra Obama’ya verilen desteğin arttığını gösteriyor.


XS
SM
MD
LG