Erişilebilirlik

2012 Seçimlerinde Seçmenin Öncelikli Konusu Ne Olacak?


Başkan Barack Obama’nın eşcinsellerin evlenmesine destek vermesi, çekişmeli geçmesi beklenen 2012 seçimlerini etkileyebilir. Ancak seçmen yine de özellikle ekonomik gelişmelere göre oy vereceğini söylüyor.

New York’ta pop yıldızı Ricky Martin’in şarkı söylediği seçim mitinginde Başkan Barack Obama’nın eşcinsel evliliklere destek vermesi büyük alkış topladı: “Hakları ve sorumlulukları genişleterek hiçbir zaman hata yapmamışızdır. Bu aileleri zayıflatmaz, güçlendirir.”

Kamuoyu yoklamaları Amerikalılar’ın bu konuda bölündüğünü gösteriyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin müstakbel başkan adayı Mitt Romney, eşcinsellerin evlenmesine karşı olduğunu açıkladı: “Evlilik, bir erkek ve bir kadın arasında olan bir ilişkidir.”

Gallup araştırmacısı Frank Newport, bu konunun muhafazakar seçmenleri canlandırabileceği görüşünde: “Bu konunun Romney’ye desteği arttırabileceğini düşünüyorum. Romney destekçileri canlanabilir. Bu açıklama, kararsız olan, ortada yer alan seçmenlerin fikirlerini etkiler mi, onu şimdiden tahmin etmek zor.”

Demokrat Partililer Obama’nın açıklamasının Kasım ayındaki genel seçimde yararlı olacağı görüşünde.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili John Boehner, esas konunun ekonomi olduğunu vurguluyor: “Başkan ve Demokratlar bu konuda istedikleri kadar konuşabilirler. Ancak gerçek şu ki, Amerikan halkı ekonomiye odaklanmış durumda. İş imkanları nerede diye soruyorlar.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Mann, ekonominin iyileşmesinin Obama’nın yeniden seçilmesi açısından hayati önem taşıdığını vurguluyor: "Maaşlar donmuş durumda. İşsizlik yüksek ve herkes ekonomi konusunda karamsar. Ve ne zaman toparlanma işaretleri alınsa ortaya yeni bir sorun çıkıyor."

Buarada Obama’nın destekçileri müstakbel rakibi Mitt Romney’in iş geçmişini eleştiriyor:“Bain Sermaye Şirketi hep para kazandı. Biz kaybetsek de para kazandı.”

Romney kampanyası ise geçmişini savunan reklamlar yayınlıyor: “Başkalarının çekildiği dönemde Mitt Romney’in özel sektör tecrübesi öne çıkıyordu.”

Seçimlere altı ay var ve Gallup araştırmacısı Frank Newport’a göre şu an için adaylar arasındaki mücadele başabaş gidiyor: “Her şeye baktığınızda yarışın son derece çekişmeli geçeceği görülüyor. Bugün Amerikalılar’a kime oy vereceklerini sorduğumuzda, yüzde 46 – 46 bölünmüş olduklarını görüyoruz.”

Uzmanlar, adaylar arasındaki birbirine çok yakın mücadelenin, seçime kadar devam edeceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG