Erişilebilirlik

2011’de En Fazla Sığınmacı Afganistan’dan


Daire geçen yıl en çok siyasi mültecinin Afganistan’dan çıktığını ve bu ülkeyi Çin ve Irak'in izlediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, zengin ülkelere sığınma başvurusunda bulunanların sayısı, 2011’de, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artarak 450 bine çıktı. Aynı dönemde, Afgan sığınmacıların sayısı ise yüzde 30 oranında arttı.

Kurum uzmanlarından Tarık Ebu Çabake, yeni raporun Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve kuzeydoğu Asya’dan 44 sanayi ülkesini kapsadığını söyledi. Rapora göre 2010’da bu ülkelere 370,000 kişi sığınırken bu rakam geçen yıl 441,300'e yükseldi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, 35,700 Afgan, 25,000 Çinli ve 23,500 Iraklının geçen yıl başka ülkelere sığınma başvurusu yaptığını ve sığınmacı sayısının 2003'den bu yana en yüksek düzeye ulaştığını açıkladı.

Guterres, toplumsal karışıklardan ötürü Libya, Tunus, Suriye ve Fildişi Kıyısı’ndan rekor sayıda sığınmacı çıktığını; Pakistan ve Suriye'den kaçanların sayısının da arttığını belirtti.

Irak, Suriye, Afgan ve Pakistanlı sığınmacıların çoğu Türkiye üzerinden Avrupa’ya; Tunus, Fildişi Kıyısı ve Libyalılar ise deniz yoluyla Malta’ya gidiyor.

Her 6 siyasi sığınmacıdan biri Amerika’ya gelmek isterken,, yıllardır ilk İskandinavya ülkeleri ve Avustralya’ya başvuranların sayısında azalma oldu. 2011’de en fazla siyasi sığınma başvurusu ise Güney Afrika’ya yapıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bir görevi de sığınmacıları istismara karşı korumak ve başvuruları incelenirken çalışabilmelerin sağlamak.

XS
SM
MD
LG