Erişilebilirlik

2010 Nüfus Sayımında Latin Kökenlilerin Sayısında Artış Tahmin Ediliyor


2010 Nüfus Sayımında Latin Kökenlilerin Sayısında Artış Tahmin Ediliyor
2010 Nüfus Sayımında Latin Kökenlilerin Sayısında Artış Tahmin Ediliyor

Amerika'nın demofrafik yapısının ve etnik mozaiğinin evrim geçirdiğini kaydeden nüfus bilimcileri, 2010 nüfus sayımında latin kökenlilerin sayısında artış olacağını tahmin ediyor. Nüfus Sayım Dairesi'ne göre, 2050 yılında bugünün azınlıkları, nüfusun çoğunluğunu oluşturacak.

Nüfus Referans Dairesi’nden Carl Haub, 5 yıl içinde beyaz bebek doğumlarının yarı yarıya azalacağını söylüyor.

Beyazlarda doğum ve ölüm oranı bire birken ölen her Latin kökenlinin yerine on Latin bebek doğuyor.

Haub, “Etnik mozaiğimizdeki büyük değişimde en önemli rolü Latin kökenliler oynayacak.” diyor.

Değişimin ardında yatan nedenler eğitim ve gelir düzeyi.

Nüfus bilimcilerine göre beyaz kadınların eğitim ve gelir düzeyi daha yüksek ve bu kadınlar daha az çocuk sahibi oluyor. Eğitim ve gelir düzeyi düşük kadınlarsa daha çok çocuk doğuruyor.

Enrique Torrico, Washington’da İngilizce ve İspanyolca eğitim veren ve öğrencilerin yüzde 78’i Latin kökenli olan devlet okulu Centro Nia’da yoksul ailelerle çalışıyor.

Torrico, “Gelecekte ayırımcılık ve ırkçılığın azalacağını umuyoruz. En azından öğrencilerin derisinin rengi ve konuştukları dilin önemi azalacak. Bilgi düzeyleri, becerileri ve topluma nasıl faydalı bireyler haline gelecekleri gibi konular öne çıkacak.” diyor.

Amerika’daki Latin kökenlilerin çoğu Meksika’dan geliyor. Yeni göçmenler Meksika sınırındaki eyaletlerde yaşamak yerine tarımcılık yapılan ve iş olanaklarının daha fazla olduğu Amerika’nın orta kesimlerine doğru ilerliyor.

Nüfus Referans Dairesin'nden Carl Haub şöyle konuşuyor:

“Beyaz gençler tarım yapılan bölgeleri terk ediyor, çiftliklerde çalışmak istemiyor. 40 ila 50 yıl içinde Amerika’da çok daha fazla sayıda Latin kökenli göreceğiz. Bu süre içinde çoğunluk kavramı kendiliğinden yok olup gidecek.”

İki çocuk annesi Jennifer Salih, etnik yapının değişmesinden kaygılı:

“En büyük kaygım sağlık hizmetlerine, okullara ve kaynaklara erişimin kısıtlı hale gelmesi. Bu hizmetlere kolayca erişebilecek miyiz? Kaynaklar nasıl paylaştırılacak?”

Amerika’daki çok sayıda üniversite farklı etnik kökenlerden öğrenci kabul ederek yapısını çeşitlendirmek istiyor. Üniversitelerde şu anda öğrencilerin büyük çoğunluğu beyaz.

Enrique Torrico, gelecekte ırk ve etnik kökenin kişiyi tanımlamayacağını söylüyor:

“Değişik diller bilmek, başkaları hakkında bilgi sahibi olmak çok daha büyük önem kazanacak.”

Torrico’ya göre, öğrencilerin bu yeni gerçeğe hazırlanmak için bir dille yetinmemeleri ve farklı kültürleri kucaklamaları gerekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG