Erişilebilirlik

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerikan ordusunda eşcinsel yasağının kaldırılmasını insan hakları açısından önemli bir ilerleme olarak görüyor. Gazete, cinsel hoşgörünün partizan yaklaşıma galip geldiğini belirtiyor:

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler
20 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Son 17 yılda, 14 binden fazla asker, eşcinsel oldukları için işlerini ve itibarlarını kaybettiler. Ancak bu adaletsizlik artık daha fazla sürmeyecek. 1993 yılında Silahlı Kuvvetlerde bağnazlığın yasallaşması yönünde oy kullanan ve o günden bu yana bu bağnazlığın sürmesine göz yuman politikacılar, sonunda ayağa kalkıp bu bağnazlığı sona erdirme gücünü kendilerinde buldular. Başkan Obama’nın bu tarihi oylamadan sonra söylediği gibi, binlerce erkek ve kadının ülkelerine hizmet etmek için artık bir yalanın arkasına saklanmasına gerek kalmayacak. O askerler görevlerinde yeni bir döneme girerken, ülkeleri de daha iyi bir yöne gitmenin mutluluğunu yaşayacak.”

Washington Post giderek artan bütçe açığına ve dış borçlara dikkat çekiyor. Gazete, Başkan Obama’yı daha fazla geciktirmeden vergi reformu konusunda verdiği sözleri tutmaya çağırıyor:

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler
20 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Obama ne zaman vergi reformuna ilişkin bir laf etse, bundan uygun bir zamanda üzerinde konuşulacak bir konuymuş gibi bahsediyor. Evet, vergi reformu, çözülmesi gereken bir konu… Özellikle de, harcamaların kısılması karşılığında bile olsa vergi gelirlerinin artırılmasını ele almaya yanaşmayan Cumhuriyetçilerin Kongre’de çoğunlukta olduğu bir dönemde… Buna rağmen eğer başkan vergi reformunu 2012 seçimlerinden sonraya bırakmayı veya kurumlar vergisinin gözden geçirilmesi gibi küçük adımlarla yetinmeyi düşünüyorsa, yeniden düşünmesini tavsiye ederiz. Sorunun ertelenmesi, sadece çözümün daha acı verici ve daha yüksek maliyetli olmasına yol açacaktır.”

USA Today elektrikli otomobillere uygulanan vergi sübvansiyonunu doğru bir karar olarak yorumluyor. Gazete, bu otomobillerin yaygınlaşmasının ciddi faydalar sağlayacağını savunuyor:

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler
20 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Şu anda kullandığımız petrolün üçte ikisi, aralarında Amerika’ya düşman olanların da bulunduğu yabancı ülkelerden sağlanıyor. Eğer elektrikli otomobil teknolojisi kendi ayakları üzerinde duracak ve Amerika’nın dışarıdan gelen petrole bağımlılığını azaltmasını sağlayacak ölçüde ucuzlarsa, ülkeye büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu otomobillere uygulanan vergi indirimlerine karşı çıkanların savunabilecekleri birçok argüman var. Ancak statükoya alternatif oluşturan her yöntem için benzer argümanlar geliştirmek mümkün. Vergi indirimini haklı kılan en önemli argüman ise, Amerika’nın giderek artan ithal petrole bağımlılığının sürdürülemez oluşudur. Elektrikli otomobiller, bu sorunun tek çözümü olmayabilir. Ancak çözümlerinden biridir ve bu nedenle desteklenmeyi hak ediyorlar.”

Los Angeles Times ekonomik krizden en fazla etkilenen eyaletlerden biri olan California’daki devlet okullarının durumunu ele alıyor. Gazete, kaynakları azaltılan okullardan daha fazla başarı beklenmesini gerçekçi bulmuyor:

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler
20 Aralık Amerikan Basınından Özetler

“Son üç yıl içinde, öğrenci başına harcanan para 8300 dolardan 1500 dolara düştü. İlkokullarda 20 kişilik sınıflar giderek tarihe karışırken, sınıflardaki öğrenci sayıları 30’a, hatta 40’a yaklaşıyor. Okul yönetimleri kendi başlarının çaresine bakmaya çalışıyor. Eyalet anayasasının, devlet okullarının ücretsiz olmasını öngören hükümlerine rağmen, giderek daha fazla oranda masrafları velilere yüklüyorlar. Sınavlarda ulaşmak zorunda oldukları hedefleri yakalayabilmek için teneffüsleri ve beden eğitimi derslerini azaltıyorlar. Elbette ekonomik koşulların yetersizliği, okulların başarı hedeflerine ulaşmaması için bir mazeret olmamalıdır. Ancak okullar da, daha az kaynakla, daha fazla başarı sağlayamaz.”

XS
SM
MD
LG