Erişilebilirlik

2 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Bugünkü gazeteler yorumlarında Başkan Barack Obama'nın enerji politiklarıyla ilgili değerlendirmelere yer veriyor

Christian Science Monitor Başkan Barack Obama’nın kıyı şeridinde petrol arama kararının bazı siyasi hesaplara dayandığını yazıyor. Ancak gazete, bu kararın kimseyi tatmin etmediğini savunuyor:



2 Nisan Amerikan Basınından Özetler
2 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Obama, Cumhuriyetçiler’e çok istedikleri bir şeyi, Amerika’daki fosil yakıtların daha fazla çıkartılmasını vererek, sera etkisi yapan gaz emisyonunu azaltacak yasa tasarısına destek almayı amaçlıyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in bu karara ilk tepkisi Obama’nın umduğu kadar sıcak olmadı. Henüz Obama’nın Cumhuriyetçiler’den tek bir oy bile alabileceğine dair bir işaret gelmedi. Çevreciler açısından bakıldığında Obama’nın kararı Pasifik kıyılarının tamamını ve Alaska’daki Bristol Körfezi’ni koruyor. Ancak bu taviz de çevreye duyarlı kesimleri tatmin etmiş görünmüyor. Obama, bu kararla, temiz enerjiyi öne çıkartması gereken ulusal enerji politikasına petrol karası bir leke sürdü.”

USA Today ise Obama’nın kıyı şeritlerini petrol arama faaliyetine açma kararını doğru buluyor. Gazete, Amerika’nın ithal petrole olan bağımlılığının giderek arttığına dikkat çekiyor:


2 Nisan Amerikan Basınından Özetler
2 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Ülkeyi yönetme sorumluluğu sırtınızda olunca, herhangi bir makul enerji kaynağını veya enerji tasarrufu sağlayacak bir yöntemi gözardı etmek, insana anlamsız gelir. Obama da, son dönemde bu anlayışla hareket ediyor. Seçim kampanyası sırasında nükleer enerjiye soğuk bakan Obama, 30 yıl içinde inşa edilecek ilk nükleer santral için milyarlarca dolarlık kredi garantisi verdi. Teşvik paketinde alternatif enerji kaynaklarına milyarlarca dolar ayırdı. İki yıl önce benzinin galonu dört Dolar’a çıkınca bütün ülke şoke olmuştu. Ancak daha sonra fiyatlar düşünce ülkeyi yeni bir şoka karşı koruyacak hiçbir adım atılmadı. Obama, kıyılarda petrol sondajı da dahil olmak üzere, her şeyi deneyerek bu konuda adım atmaya başladı.”

New York Times otomobillerde yakıt tasarrufu sağlayacak yeni standartların Obama yönetimi tarafından kabul edildiğini hatırlatıyor. Gazete, bu standartların uygulanmasını önlemeye çalışan Kongre üyelerini sert bir dille eleştiriyor:

2 Nisan Amerikan Basınından Özetler
2 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Belirlenen yeni standartlar, ithal petrole bağımlılığı azaltacak, sera etkisi yapan gaz emisyonunu düşürecek ve tüketicilerin cebinden daha az para çıkmasını sağlayacak. Başlangıçta bu standartlara karşı çıkan otomobil üreticileri bile artık bu kararı kabul etmiş durumda. Ancak bazı Kongre üyeleri hala bu kararları etkisiz kılmaya çalışıyor. Bu standartlara karşı çıkanlar aslında, tarihin akışını geri çevirmeye ve çevrenin korunması için büyük mücadeleler sonucu elde edilmiş kazanımları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Onların bu mücadeleyi kazanmasına izin vermek büyük bir hata olur.”

Washington Post Haiti’nin deprem sonrasında ülkeyi yeniden inşa edecek idari ve mali gücü olmadığını belirtiyor. Gazete, bu nedenle hükümetle uluslararası toplumun eşgüdümlü çalışması gerektiğini vurguluyor:

2 Nisan Amerikan Basınından Özetler
2 Nisan Amerikan Basınından Özetler

“Yağmur mevsimi başlarken, Haiti’de hala yüz binlerce kişi sokaklara kurulmuş barınaklarda yaşıyor. Bunlardan 25 ila 40 bin kişinin büyük bir risk altında olduğu bildiriliyor. Yeni bir trajedi yaşanmadan önce Haiti hükümeti ile uluslararası yardım kuruluşları bu insanlara en azından geçici barınma imkânı sağlamalıdır. Birleşmiş Milletler Haiti özel temsilcisi olan Bill Clinton, bu ülkede büyük bir popülariteye sahip. Clinton’ın ve uluslararası bağışçıların çabalarıyla, Haiti hükümetinin ve bölgede çalışma yapan yüzlerce sivil toplum örgütünün çalışmaları koordine edilmelidir. Aksi takdirde Haiti halkının çektiği sıkıntılar daha da artacaktır.”

XS
SM
MD
LG