Erişilebilirlik

19 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post gazetesi bugünkü başyazısında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Türkiye’de insan hakları sorunlarına dikkat çekmesini memnunlukla karşıladıklarını yazdı.

Dışişleri Bakanı Clinton Cumartesi günü İstanbul ziyareti sırasında “[Basın ve ifade özgürlüğü] konularında Türkiye’de son yaşananlar açısından kaygılarım var. Gazetecilere, blog yazarlarına ve İnternete kısıtlamalar getirmek bence gereksiz ve Türkiye'nin çıkarlarına uygun değil. Çünkü Türkiye, farklı görüşleri kaldırabilecek kadar güçlü ve dinamik. Bu konu halkın ve hukukçuların üzerinde dikkatle durması gereken bir konu, çünkü bence Türkiye'nin kaydettiği diğer bütün ilerlemelere aykırı düşüyor," demişti.

Washington Post gazetesi bakanın tutumunu övdü ve şöyle yazdı: “Bayan Clinton, önemli bir hükümetle çalışırken aynı zamanda bir dışişleri bakanı olarak insan hakları konusunda kamuoyu önünde samimi açıklamalarda bulunulabileceğini gösterdi. Elbette, durduk yerde müttefikleri azarlamak yapıcı bir tutum değil, ancak kamuoyu önünde özellikle basın özgürlüğü gibi konularda açıklama yapmak önemli. Çünkü bu açıklamalar topluma Amerika’nın değerleri konusunda mesaj veriyor ve vatandaşların sesini yükseltmesini teşvik edebiliyor.” Gazete, Clinton’ın açıklamalarının büyük alkış topladığını bildirdi.

Washington Post, başyazısında “Eğer Türkiye’nin baskı altındaki gazetecileri önümüzdeki aylarda daha fazla halk desteğine kavuşursa – ki bu desteğin artacağını iddia ediyoruz – o zaman dışişleri bakanına teşekkür edebilirler.”

Washington Post gazetesi Murdoch medya imparatorluğunun sahibi Rupert Murdoch'un oğlunun telefon dinleme skandalı nedeniyle tutuklanabileceğini yazıyor: "James Rupert, yakışıklı, zengin, New York'taki en iyi özel okullarda ve Harvard Üniversitesi'nde okumuş ve Rupert Murdoch'un 4'üncü çocuğu olarak medya imparatorluğunun başına geçmeye hazırlanan bir kişi. Ancak iki hafta önce James'in kariyeri belirsizliğe düştü. 38 yaşındaki Murdoch aile şirketini saran olayın sonuçlarıyla karşı karşıya. Baba ve oğul bugün İngiltere'de parlamentonun önüne çıkarak haklarındaki iddialarla ilgili soruları yanıtlayacak."

New York Times, İngiltere'deki gazete skandalının İngiltere Başbakanı David Cameron'un hükümetini tehdit ettiğini yazıyor: "Başbakan Cameron Afrika ziyaretini kısa kesmek zorunda kaldı ve giderek büyüyen skandalda Murdoch'un baş çalışanlarıyla sıkı ilişkilerini izah etmeye davet edildi. Skandal başbakanın bir yıllık hükümetini tehdit ediyor. Muhafazakar parti başkanı Cameron yarın parlamentoyu özel bir oturumda toplayacak. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Başbakan üzerindeki baskısı artıyor. Başbakan News of the World eski editörü Andy Coulson'ı kendisine medya danışmanı olarak işe almıştı. Coulson skandal çerçevesinde tutuklandı."

Los Angeles Times gazetesi NASA'nın yeni hedefinin bir yıldıza seyahat etmek olduğunu ancak programın tam tanımlanmaması nedeniyle Uzay ve Havacılık Dairsinin geleceğinin belirsizliğini koruduğunu yzaıyor: "Atlantis uzay dolmuşu Perşembe günü Kennedy Uzay merkezine iniş yaptığında 30 yıllık uzay dolmuşu programı sona ermiş olacak. NASA gözünü bir sonraki büyük hedefe çevirecek: 15 yıl içinde bir yıldıza astronot göndermek. Ancak bu hedefe giden yol tam belirgin değil. Hedef siyasi ve mali uzlaşmazlık yüzünden tehdit altında."

XS
SM
MD
LG