Erişilebilirlik

19 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısına tepki olarak Kongre’nin yeni düzenlemelere hazırlandığını bildiriyor

Washington Post Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısına tepki olarak Kongre’nin yeni düzenlemelere hazırlandığını belirtiyor. Ancak gazete, Kongre’yi fazla aceleci davranmaması için uyarıyor.

“Meksika Körfezi’ndeki kaza ve sonrasındaki temizleme çalışmalarıyla ilgili başlatılan bir dizi soruşturma hala tamamlanmadı. Böyle bir ortamda Kongre’nin yeni bir düzenlemeye gitmesi doğru olur mu? Bu soruya hem evet, hem de hayır cevabı vermek mümkün. Kongre’nin yıllarca önce yapmış olması gereken bazı düzenlemeler var ve bunları daha fazla geciktirmemek gerekiyor. Ancak, Kongre üyeleri nasıl bir düzenlemeye giderse gitsin veya soruşturma sonuçları ne olursa olsun, bu konu ileride yeniden Kongre’nin gündemine gelecektir. Kongre’nin bu yaz yapması gereken bazı işler olsa da, yapılacak düzenlemelerin büyük bir kısmı Meksika Körfezi’ndeki kazadan çıkartılacak derslerin iyice anlaşılmasından sonraya bırakılmalıdır.”

New York Times dört ay önce kabul edilen sağlık reformuna yönelik eleştirilerin hala sürdüğüne dikkat çekiyor. Ancak gazete kamuoyunun reforma verdiği desteğin de arttığını vurguluyor.

“Sağlık reformunun önemli birçok unsuru 2014 yılında yürürlüğe girecek. Ancak reformun bazı faydaları daha şimdiden görülmeye başladı. Eyalet yöneticilerinin de gerekli hazırlıkları yapmak ve vatandaşlarının reformdan tam anlamıyla yararlanmasını sağlamak için çaba harcamaları gerekiyor. Yeni sağlık sigortası poliçelerini hazırlamaları, sigorta şirketlerini daha yakından denetlemeleri ve sağlık yardımını yaygınlaştırmaları gerekiyor. Bazı siyasetçiler reforma karşı mücadeleyi tercih ederken, en azından 21 eyalet sağlık reformunun uygulanmasını denetlemek amacıyla resmen bir komite veya çalışma grubu oluşturdu. İşte sorumlu yöneticilik budur.”


USA Today Kongre’de uzlaşma sağlanamadığı için 2010 yılında veraset vergisi oranının sıfıra indiğini hatırlatıyor. Gazete, bu durumun devlet açısından 15 milyar dolarlık bir vergi kaybı anlamına geldiğini yazıyor.

“2001’de kabul edilen vergi muafiyeti yasasıyla, veraset vergisinin oranı % 55’ten % 45’e düşürülmüştü. Ancak bu muafiyetin süresi doldu ve bu yıl veraset vergisi oranı % sıfır oldu. 2011’de ise yeniden % 55 olacak. Bu tamamen saçmalık… Eğer Kongre, 2010 yılı için geriye dönük olarak bir vergi uygulanmasını onaylamazsa, bu yıl ölen zenginlerin mirasçıları büyük ikramiyeyi kazanmış olacaklar. Bu onlar için bir şans olabilir. Ancak zenginler de dahil olmak üzere herkes, ne zaman öleceğine bağlı olmayan, rasyonel ve önceden bilinen bir vergi sistemine tabi olmalıdır.”

Los Angeles Times
Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin yeni komutanı Orgeneral Petraues’un koruculuk sistemine geçme kararını riskli buluyor. Gazete, koruculuğun risklerini şöyle sıralıyor.

“Aşiret sisteminin egemen olduğu Afganistan’da silahlı bir gücün ne yapacağı hiç belli olmaz. Afganistan tarihi silahlı aşiret reislerinin yolsuzluklarıyla, aşiret çatışmalarıyla, fidye veya vergi isteyen çetelerle doludur. Böyle bir ortamda korucular, hükümetin değil en fazla korku salan veya en fazla çıkar sağlayan güç odaklarının emrine girebilir. Korucular, Taleban’la mücadelede faydalı olabilirler. Ancak korucuların merkezi hükümetin yanında kalmalarının nasıl sağlanacağı sorusuna bir cevap bulunmalıdır.”

XS
SM
MD
LG