Erişilebilirlik

17 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal gazetesi Amerika Merkez Bankası Federal Rezerv Dairesi'nin faiz oranlarını düşürürken bankaların munzam karşılıklarını yükseltme stratejisinin başarılı olduğunu yazıyor. Haberde, Türkiye’nin bu başarısının yükselen ekonomilere de örnek olabileceği vurgulanıyor ve şu görüşlere yer veriliyor:

“Türkiye’nin izlediği strateji, kısa vadeli sıcak para girişini hızlandırmadan enflasyonu yenmek gibi zor bir sorunu çözmeye çalışan diğer gelişmekte olan piyasaların Merkez Bankaları için de bir model oluşturabilir. Bu ülkeler de bankaların munzam karşılıklarının yükseltilmesini, banka kredilerinin ve bu kredilerin yol açtığı iç talep artışının azaltılmasında bir alternatif olarak görüyorlar ve Türkiye’nin öncülük ettiği bu stratejiye sıcak bakıyorlar. Ancak Türkiye’nin bu riskli stratejisinin başarısı, henüz garanti altına alınmış değil. Enflasyonu engelleyecek güçlü bir para birimi olmadığı için, fiyatlar her an Merkez Bankası’nın denetiminden çıkabilir. Buna rağmen şimdilik diğer gelişmekte olan ülkeler Türkiye’yi kıskançlıkla izliyor. Eğer bu ülkeler, Türkiye’yi örnek alırlarsa ve bu örnek başarısız olursa, bunun küresel enflasyona etkisi olumsuz olacaktır.”

Christian Science Monitor Obama’nın Ortadoğu’yu saran demokrasi talepleri karşısındaki tavrını yetersiz buluyor. Gazete Obama’nın demokrasi yanlılarına daha etkin destek vermesini istiyor ve şunları yazıyor:

“Woodrow Wilson’dan bu yana, Amerika’nın tarihi başkalarının demokrasiye ulaşmasına yardımcı olmanın örnekleriyle doludur. Amerika, bunun için savaştı, demokrasi sevdalısı grupları finanse etti, diktatörleri etkisizleştirdi. Demokrasiyi desteklemek konusundaki muğlak ve çekingen tavırlar, Amerika’nın uzun vadeli çıkarlarına hizmet etmez. Bütün Ortadoğu özgürlük talebiyle ayaklanırken, Mısır deneyimi Obama’yı daha kararlı davranması yönünde teşvik etmelidir. Obama, Kongre’yle birlikte hareket ederek, protestoculara cesaret verecek ve diktatörleri şiddet kullanmaktan ya da iktidarda kalma düşüncesinden uzaklaştıracak partiler üstü bir politika geliştirebilir. Amerika’nın, farklı algılanabilecek mesajlar vermesinin zamanı değildir.”

Washington Post Belarus’ta muhaliflere uygulanan şiddetin arkasından Batı’nın bu ülkeye yaptırım kararı aldığını hatırlatıyor. Gazete, muhaliflerin mahkemede ceza alması halinde yaptırımların sertleştirilmesini öneriyor. Gazetenin görüşleri şöyle:

“Eğer muhaliflerin yargılanması, birçok kişinin beklediği gibi sert cezalarla sonuçlanan bir gösteriye dönüşürse, Obama yönetimi ve Avrupa Birliği’ndeki müttefikleri, yeterince sert davranmadıkları sonucuna varacaktır. Belarus ayrıca Amerika-Rusya ve AB-Rusya ilişkilerinde de gündeme gelmelidir. Moskova, muhaliflerin bastırılması olayını Belarus’u Batı’dan kopartmak için kullanmaya çalışıyor. Rusya, bir yandan da Avrupa ile yeni bir güvenlik ilişkisi kurmak istediğini söylüyor. Bunun gerçekleşmesi için Moskova’ya emperyalist niyetlerinden vazgeçmesi ve Belarus’ta demokrasiyi desteklemesi gerektiği anlatılmalıdır.”

XS
SM
MD
LG