Erişilebilirlik

15 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran’a yönelik yeni yaptırımlara karşı çıktığını duyuruyor

Washington Post Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran’a yönelik yeni yaptırımlara karşı çıktığını duyuruyor. Haberde, Türkiye’nin bu tavrının Amerika’nın işini zorlaştıracağı vurgulanıyor:

15 Nisan Amerikan Basınından Özetler
15 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Davutoğlu, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili tasarı Güvenlik Konseyi’ne geldiğinde Türkiye’nin ne yönde oy kullanacağı konusunda bir açıklama yapmadı. Obama yönetimi, uluslararası toplumun İran’ın nükleer programına karşı birleştiğini göstermek amacıyla Nisan sonuna kadar yaptırımları onaylatmayı hedefliyor. Ancak Davutoğlu’nun ifadeleri, yönetimin bu hedefine ulaşmakta zorlanacağını gösteriyor. İran’a karşı daha önce alınan üç yaptırım kararı, neredeyse oybirliği ile kabul edilmişti. Türkiye, önemli bir doğalgaz kaynağı olan ve başta Irak olmak üzere komşu ülkelerde önemli bir nüfuzu bulunan İran’la iyi ilişkiler geliştirmek istiyor."

USA Today ekonomide düzelme işaretlerinin görüldüğünü yazıyor. Gazete, bu düzelmenin çok yavaş ve yetersiz olduğu yönündeki eleştirileri de karamsarlık olarak yorumluyor:

15 Nisan Amerikan Basınından Özetler
15 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Karamsarlığın bir bölümü siyasi nedenlere bağlanabilir. Cumhuriyetçiler, Obama’ya yarayacak hiçbir açıklama yapmamaya yeminli görünüyor. Demokratlar da erken öten horoz konumuna düşmemek ve işsizlerin sorunlarına karşı duyarsız görünmemek istiyor. Ekonomistler ise hala önemli riskler bulunduğunu düşünerek ihtiyatlı davranıyor. Bütün bunlara rağmen, ekonomi cephesinden her gün yeni güzel haberler geliyor. Elbette bu, ekonominin sağlıklı bir işleyişe kavuştuğu, bölgesel eşitsizliklerin olmadığı ve ufukta kara bulutların gözükmediği anlamına gelmiyor. Yine de tarafsız bir gözle bakıldığında, ekonomide düzelmenin yansıması olan tomurcukların açmaya başladığını görmek mümkün."

Christian Science Monitor finans sistemini denetim altına alacak reform konusunda Kongre’de hala bir uzlaşma sağlanamadığına dikkat çekiyor. Gazete, politikacıların sadece büyük finans kuruluşlarını suçlayarak kendilerini aklayamayacağını da vurguluyor:

15 Nisan Amerikan Basınından Özetler
15 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Tam da seçimlerin gündemde olduğu bir dönemde, büyük finans kuruluşlarını suçlamak elbette kolaydır. Ancak tamamen büyük firmalara odaklanmak, krizin asıl nedeninin gözden kaçmasına yol açıyor. Federal hükümet, yıllarca ev alanlara sağladığı sübvansiyonla, ev almanın hiçbir riski olmadığı izleniminin doğmasına neden oldu. Güçlü konut sektörü, Kongre üyelerinin kampanyalarına daha fazla bağış yaptıkça, hükümetin bu sektöre verdiği destek de arttı. Krizden dolayı Wall Street’i suçlamak doğru, hatta gerekli bir tavırdır. Ancak Kongre, suçluyu işaret ederken, parmağını kendisine de çevirmek zorundadır. Eğer Kongre, finans kuruluşlarının durumunu düzeltmek istiyorsa, önce kendinden kaynaklanan sorunları çözmelidir."

New York Times Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin bazı somut sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Ancak gazete, zirvenin sonuç bildirgesinin ciddi muğlaklıklar içerdiğini de vurguluyor:

15 Nisan Amerikan Basınından Özetler
15 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Obama, düzenlenen bu zirveyle, Rusya ile yapılan yeni anlaşmayla ve yeni nükleer doktrinle daha güvenli bir dünya oluşturulması yönünde önemli adımlar attı. İran’ın nükleer programını önlemek için daha sert yaptırımları gündeme getirerek Amerika’nın inandırıcılığını artırdı. Ancak Obama ile ekibinin daha fazla çalışması gerekiyor. Nükleer terörizm tehlikesi fazlasıyla somut bir tehlikedir. Zirveye katılan liderlerin, ülkelerine döndüğünde burada verdikleri sözleri unutması da aynı ölçüde somut bir başka tehlikeyi oluşturuyor."

XS
SM
MD
LG