Erişilebilirlik

15 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Amerikan Merkez Bankası’nın ekonomiyi canlandırma planının G-20 zirvesinde sert eleştirilere uğradığını hatırlatıyor. Ancak gazete, bu eleştirilerin haksız olduğu yorumunda bulunuyor:

“G-20 üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar zor sorunlardan kaynaklanıyor ve bu nedenle hızlı bir biçimde çözülmeleri beklenmemelidir. Zirveden çıkan en önemli sonuç, Büyük Depresyon’u daha da şiddetlendiren korumacı politikalardan kaçınmak için işbirliğine ve fikir alışverişine devam etmek konusundaki görüş birliğine varılmasıdır. Bu fikir alışverişleri esnasında Amerikalı yetkililerin, FED’in (Merkez Bankası) Amerikan ekonomisinde büyümeyi desteklemeyi amaçlayan politikaları için özür dilemesi gerekmiyor. Çünkü bu politikalar başta Çin, Almanya ve Brezilya olmak üzere diğer ülkelerin uzun vadeli çıkarlarına da hizmet ediyor.”


USA Today, siyasilerin bütçe açığını azaltma vaadinde bulunmalarına rağmen, vergi indirimlerini uzatmaya çalışmalarını eleştiriyor. Gazete, vergi gelirleri artırılmadan mali disiplinin sağlanamayacağını yazıyor:

“Ülkenin yaşadığı mali sıkıntılar göz önüne alındığında, Bush döneminde başlatılan vergi indirimlerinin hiç biri kalıcı biçimde uzatılmamalıdır. Ancak ekonominin durumu ve siyasi gerçeklikler göz önüne alındığında vergi indirimlerinin bazılarının uzatılması kaçınılmaz görünüyor. Zengin vergi mükelleflerine yönelik indirimlerin gelecek yıl sona ermesi ve diğer vergi mükelleflerine yönelik indirimlerin daha sonra aşamalı olarak kalıdırılması makul bir çözüm gibi görünüyor. Şimdi, uzun vadeli bütçe açıklarını azaltmanın yollarını aramak zamanıdır. Üç veya dört trilyon dolarlık yeni bir vergi indirimini onaylamak da bunun için doğru bir başlangıç değildir.”

New York Times, Cumhuriyetçilerin seçim kampanyası sırasında kaçak göçmenlik konusunda sertlik yanlısı politikalar savunduğunu hatırlatıyor. Gazete, Cumhuriyetçilerin bu tavırlarında ısrarcı olması halinde göçmenlik sorununun çözülemeyeceğini savunuyor:

“Temsilciler Meclisi’nde kendi göçmenlik düşüncelerini hayata geçirmek için Cumhuriyetçiler’in önünde iki yılları var. Ancak yapacakları düzenleme eğer seçim kampanyası sırasında verdikleri ilanlar gibi olursa, kaçak göçmenlerin yasal bir statüye sahip olmaları için hiçbir yol kalmayacak ve kaçak göçmenlik sorununa gerçek bir çözüm bulunamayacaktır. Cumhuriyetçilerin bu şahince yaklaşımı Amerika’nın değerleriyle çelişmektedir. Sorumsuzluk düzeyinde pahalı ve etkisiz bir yöntemdir. Amerikan halkı Kongre’den ve başkandan, rayından çıkmış olan göçmenlik sorununu düzeltmesini ve bunu düşük bir maliyetle yapmasını bekliyor. Cumhuriyetçilerin kısıtlayıcı göçmenlik doktrini her iki açıdan da başarı şansına sahip değildir.”

Washington Post sigara paketleri üzerindeki uyarıcı yazı ve grafiklerin daha da büyütülmesi girişimine destek veriyor. Gazete, sigara üreticilerinin bu girişime karşı çıkmasına tepki gösteriyor:

“Amerika, tütün ürünlerinin paketlerinde sağlık uyarıları bulunmasını zorunlu kılan ilk ülkeydi. Ancak zamanla sigaranın gerçek etkilerini gösteren uyarılar konusunda diğer ülkelerin gerisinde kaldı. Yeni uyarı resimlerini savunmak için kullanılacak en güçlü argümanlardan biri ise Kanada örneğidir. Kanada’da uyarıcı grafiklerin çoğaltılmasının ardından sigara tüketimi önemli ölçüde azaldı. Ayrıca gençlerin resimli uyarıları daha çok önemsediği de göz önünde tutulmalıdır. Her gün bin çocuğun ve gencin tiryaki haline geldiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla Amerika’nın da sigara karşıtı hareketi yeniden canlandırması gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG