Erişilebilirlik

15 Eylül Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Amerikan ekonomisinin Başkan Bush döneminde yürürlüğe konan vergi muafiyetlerine dayanamayacağını savunuyor. Gazete, bütçe açığının giderek arttığına dikkat çekiyor ve vergi muafiyetlerinin uzatılmaması çağrısında bulunuyor:

“Amerikan ekonomisi, sadece zenginlere yönelik vergi muafiyetlerini değil, diğer vatandaşlara yönelik vergi muafiyetlerini de kaldırabilecek durumda değil. Ancak bir seçim döneminde bunu dile getirmek pek hoş karşılanmayacağı için, önce zenginlere uygulananların, daha sonra da aşamalı olarak bütün muafiyetlerin kaldırılması, sağlanabilecek en makul uzlaşmadır. Bütçe açığını azaltmak için daha sonra da kamu harcamalarında kesintiye gidilmelidir. Eğer seçmenler ve politikacılar, Amerikan ekonomisindeki delikleri tıkamak konusunda gerçekten samimiyseler, gereken önlemleri almak için harekete geçmelidirler.”

New York Times, nükleer silahların azaltılmasını öngören yeni START antlaşmasının onaylanması gerektiğini vurguluyor. Gazete, antlaşmanın onaylanmamasının Amerika’ya maliyetinin yüksek olacağını belirtiyor:

“Antlaşmanın onaylanmaması, Amerika’nın nükleer güç olmak isteyen İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler karşısındaki inandırıcılığına darbe vuracaktır. Bu antlaşma onaylanmazsa, sadece Amerika’nın inandırıcılığı değil güvenliği de büyük zarar görecektir. Amerika, Rusya’nın nükleer planları hakkında daha az bilgi edinecektir. START 1 antlaşmasının süresinin dolmasıyla Aralık ayından bu yana iki ülke arasındaki veri paylaşımı ve denetim faaliyetleri sona ermiş bulunuyor. Ayrıca, her iki ülkenin elinde bulunan 20 bin nükleer silahın daha da azaltılması görünür bir gelecekte mümkün olmayacaktır. Bütün bu nedenlerle Senato yeni START antlaşmasını bir an önce onaylamalıdır.”


Washington Post, İran’da tutuklu bulunan üç Amerikalı dağcıdan Sarah Shourd’un serbest bırakılmasının zamanlamasına dikkat çekiyor. Gazete, Ahmedinejad’ın gelecek hafta BM Genel Kurulu’na katılmak için New York’a gideceğini hatırlatıyor:

“Bayan Shourd’un Umman’a gitmesine sonunda izin verildi. Ancak Fars haber ajansına göre, sertlik yanlısı Devrim Muhafızları, yargıyı Amerika’ya taviz vermekle suçlayan bir yorumda bulundu. Tutuklulukları süren Shane Bauer ve Josh Fattal ise casusluk suçlamasıyla yargılanacak. Shourd’un serbest bırakılması iyi bir haber. Obama yönetimi tutuklu bulunan diğer Amerikalıların da serbest bırakılması için baskı yapmayı sürdürmelidir. Yönetim ayrıca, İran’ın yakınlaşma yönünde atacağı ciddi adımlara da açık olmalıdır. Ancak İran yönetiminin Shourd olayındaki tavrı göz önüne alındığında, Washington fazla umutlu olmamalıdır.”

Los Angeles Times, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun devletin ekonomiye müdahalesini azalttığını kaydediyor. Gazete, Obama yönetimini Küba’ya uygulanan ticaret ambargosunu kaldırmaya çağırıyor:

“Castro, birkaç yıldır devletin ekonomideki etkinliğini azaltan yavaş ancak kararlı adımlar atıyor. Buna rağmen, yaklaşık 500 bin kamu işçisinin önümüzdeki aylarda işten çıkartılacağı ve özel sektörde iş bulmalarının isteneceği yönündeki haber, Amerikan gazetelerinin birinci sayfalarında geniş yer buldu. Küba ekonomisi değişiyor. Kongre, artık bir işe yaramayan ve geçmiş dönemin ürünü olan ticaret ambargosuna son vermelidir. Avrupa, Brezilya ve diğer ülkelerin firmaları Küba pazarını doldurmadan önce Amerikan firmalarının bu ülkeye yatırım yapmasına izin vermelidir.”

XS
SM
MD
LG