Erişilebilirlik

12 Haziran: Erdoğan'ın Büyük Zaferi


12 Haziran: Erdoğan'ın Büyük Zaferi
12 Haziran: Erdoğan'ın Büyük Zaferi

Milletvekilleri: AKP: 326; CHP: 135; MHP: 53; Bağ: 36

Son veriler: AKP: %49.90; CHP: %25.91; MHP: %12.99; Bağ: %6.65

12 Haziran genel seçimleri Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) büyük zaferiyle sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre iktidar partisi oyların yüzde 50’sini kazandı ve üç dönem artarda oylarını arttırarak tarihi bir başarıya imza attı.

Seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oyların yüzde 26’sını; Milliyetçi Hareket Partisi de (MHP) oyların yüzde 13’ünü aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre mevcut durumda milletvekili dağılımı şöyle: AKP: 326; CHP: 135; MHP: 53; Bağımsız: 36.

Bu dağılım – özellikle AKP’nin 330 milletvekili çıkaramamasının – yeni Anayasa konusunda uzlaşma ihtiyacını doğruyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da zafer konuşmasında bu noktaya değindi.

AKP’nin Tarihi Zaferi

Erdoğan, seçim zaferinin ardından genel merkezde yaptığı konuşmada her iki kişiden birinin kendisine oy verdiğini vurguladı ve seçimi “Türkiye’nin kazandığını” söyledi: “Türkiye’de her iki seçmenden birinin oyunu almış olmanın heyecanını yaşıyoruz.”

Başbakan Erdoğan konuşmasında seçimleri “milli irade üzerindeki vesayetin” kaybettiğini söyledi. "Bugün bir kez daha demokrasi kazanmıştır. Bugün bir kez daha milli irade kazanmıştır. Milli irade üzerindeki vesayet, hukuk dışılık, üstünlerin sultası, yine tartışmasız bir şekilde kaybetmiştir.”

Erdoğan konuşmasında rakiplerine uzlaşma mesajı da gönderdi. Erdoğan, yeni Anayasa çalışmaları konusunda muhalefete, meclis dışında kalan muhalefete, medyaya, sivil topluma, akademisyenlere gideceklerini anlattı. Başbakan seçim kampanyası sırasında kırılanlardan helallik dilediğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında yurt dışına da mesajlar vardı. Erdoğan seçimlerde İstanbul’un zafere ulaştığı kadar Batı Şeria’nın, Gazze’nin de zafere ulaştığını söyledi. "Bölgesel ve küresel meselelerde çok daha aktif olacağız,” diye Erdoğan, "bölgemizde, hak, hukuk, özgürlük ve demokrasi diyeceğiz,” şeklinde konuştu.

Muhalefet: CHP oyları Arttırdı, MHP Barajı Aştı

Yeni liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve yeni söylemleriyle seçmenden destek isteyen CHP, 12 Haziran seçimlerinde oy oranını beş puan arttırdı. 2007 seçiminde yüzde 20.88 oranında oy alan CHP, dün seçmenin yüzde 26’sından destek buldu. Ancak, bu beklentilerin gerisindeydi.

Kılıçdaroğlu destekçilerini sonuçların olumlu yanına bakmaya çağırdı: “Cumhuriyet Halk Partisi daha güçlüdür. Seçime girip milletvekili sayısını arttıran tek parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Diğerleri milletvekili sayılarını düşürmüşlerdir.”

Kılıçdaroğlu konuşmasında iktidar partisinin icraatlarının takipçisi olacaklarını söyledi.

“Anayasa konusunda, özgürlükler konusunda, kadın erke eşitliği konusunda, medya özgürlüğü konusunda yakından takip edeceğiz ve bu işlerin çağdaş anlamda uygar dünyaya eşit konuma Türkiye’nin getirilmesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Özgür ve bağımsız bir Türkiye, baskılardan arınmış bir Türkiye… Bunun mücadelesini vereceğiz ve bundan vazgeçmeyeceğiz.”

Seçimlerde MHP'nin barajın altında kalabileceği yönündeki değerlendirmeler yanlış çıktı. MHP oyların yüzde 13’ünü kazandı. Ancak partinin, 2007 seçiminden bu yana yüzde 1 oranında destek kaybettiği görüldü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada halkın iradesine saygı duyduklarını söyledi, “MHP’nin meclis dışında bırakılması için sistemli bir çalışmaya maruz bırakıldığını, ancak bunun sonuçsuz kaldığını kaydetti.

Bu arada, bağımsızlar beklentilerin üzerinde 36 milletvekili çıkardılar. Seçimlere katılım oranının yüzde 87 olduğu bildirildi

XS
SM
MD
LG