Erişilebilirlik

11 Haziran Amerikan Basınından Özetler


USA Today uygulanan yaptırımlara rağmen İran’ın nükleer programını sürdürdüğünü belirtiyor. Gazete, dolayısıyla alternatif yöntemlerin de tartışılması gerektiğini vurguluyor

USA Today uygulanan yaptırımlara rağmen İran’ın nükleer programını sürdürdüğünü belirtiyor. Gazete, dolayısıyla alternatif yöntemlerin de tartışılması gerektiğini vurguluyor:

“İran’a yönelik bir saldırı gerekli hale gelebilir. Ancak böyle bir saldırı çok riskli olacaktır. Yine de şu anda bir tercih yapmak gerekmiyor. Bu nedenle, Amerika açısından askeri seçeneği masadan kaldırmak doğru olmaz. Bir diğer alternatif olan uzun süreli kuşatma politikası, yani yeni bir Soğuk Savaş da cazip görünmüyor. Buna rağmen tarih bize, zalimliği ve ekonomik yetersizliği nedeniyle rejimin çökmesine kadar sürdürülmesi durumunda kuşatma politikasının işe yarayabileceğini gösteriyor. Her iki seçenek de can sıkıcı. Üstelik bu arada İsrail önleyici bir saldırı düzenleyerek bir dizi başka sorunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Ancak yaptırımların başarısızlığı nedeniyle, farklı bir tartışma başlatmanın zamanı geliyor.”

New York Times Senatör Blanche Lincoln’un Arkansas’taki önseçimi kıl payı farkla kazanmasını Demokrat Parti içindeki huzursuzluğun yansıması olarak görüyor. Gazete, Beyaz Saray’ı artan tepkileri dikkate almaya çağırıyor:

“Demokrat Partili yetkilileri seçildikten sonra telefon defterlerini kaybetmekle suçlayan seçmenler, başkan Obama’yı da hedef alıyor. Demokratların önemli bir kısmı, yönetimin ve Kongredeki Demokrat liderlerin niçin ekonomiyi canlandırmak için daha fazla çaba harcamadığını ve niçin bütçe açığı konusunda Cumhuriyetçilerin uydurduğu korkunun etkisinde kaldığını anlamıyor. Beyaz Saray bu kaygıları yok saymak ve değişim çabalarıyla alay etmek yerine, söz konusu kaygıların ne kadar arttığının farkına varmalıdır. Elbette pragmatizmin de faydaları vardır ama pragmatizmi belirleyen şey, ilkeler olmalıdır.”

Christian Science Monitor ise California’da önseçim sistemini değiştiren yeni düzenlemenin siyasi partilerin kendi adaylarını belirleme sürecine de darbe vuracağını yazıyor. Gazete, bu sistemin daha ılımlı siyasetçilerin önünü açabileceğini de vurguluyor:

“2011’den başlayarak seçmenler, önseçimlerde seçmenin veya adayın partisinden bağımsız olarak istedikleri aday için oy kullanabilecekler. En çok oyu alan iki aday da seçimde yarışacak. Böylece önseçimlerin de seçimlerdeki gibi bir yarışa sahne olacağı umuluyor. Bunun da, geleneksel önseçimlerden farklı olarak adayların sadece kendi partililerine seslenmesini önleyeceği düşünülüyor. Bu düzenleme, California’da parti sisteminden uzaklaşılmasını ve adayların öne çıkmasını beraberinde getirecektir. Fakat bu değişikliğin nasıl sonuçlara yol açacağını kimse bilmiyor. California’lılar, aslında önseçim sistemini değiştirmediler, iki aşamalı bir seçim sistemini kabul ettiler.”

Boston Globe bütçe açığını azaltmak için farklı tasarruf tedbirlerinin gündeme geldiğini hatırlatıyor. Gazete, savunma harcamalarında da tasarrufa gidilmesini istiyor:

“Savunma Bakanlığının savurganca harcamalarında bir kesintiye gidilmesi gerektiği açıkça görülüyor. Buna rağmen birçok politikacı bu konuda sessizliğini koruyor. Bu konuda Amerika’nın ulusal çıkarları çok açıktır; Amerika, aslında ihtiyacı olmayan silah sistemlerini ve yurtdışındaki üslerini finanse etmek için, başka ülkelerden borç almaya son vermelidir. Savunma Bakanlığı’nın gereksiz bulmasına rağmen Kongre tarafından kaynak ayrılan silah sistemlerinin listesi, alarm zillerinin çalmasına neden oluyor.”

XS
SM
MD
LG