Erişilebilirlik

11 Eylül Saldırılarından Sonra Müslüman Oldu


11 Eylül Saldırılarından Sonra Müslüman Oldu
11 Eylül Saldırılarından Sonra Müslüman Oldu

2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları bazı Amerikalıların İslam dinine karşı öfke duymasına ve tüm Müslümanlara terörist gözüyle bakmasına yol açmıştı. Ancak aradan geçen süre zarfında medyanın konuya geniş yer ayırmasıyla İslam dini daha iyi bilinir hale geldi.
Hatta Amerikalılar arasında İslamiyeti kabul edenler bile oldu…. İşte buna bir örnek…

Elizabeth Torres, İslam dininin erdemlerini anlatan biri olarak aklınıza gelebilecek ilk kişi değil kesinlikle. Torres El Kaide’nin saldırı düzenlediği 11 Eylül 2001’de Porto Rikolu ailesinin Dünya Ticaret Merkezi’nde çalışan sekiz ferdini kaybetmiş.

Tores, “O anda akrabalarımın ölümünden hiçbir dini sorumlu tutmadım,” diyor.

Uzun zamandır hayatında manevi bir anlam aradığını söyleyen Torres, Fas’a tatile gittiğinde o anlamı bulduğunu söylüyor. İslam dinini kabul eden ve kendinden 22 yaş küçük bir Mısırlıyla evlenen Torres, Safiye El Kasabi adını almış: “İslam dini zarar vermeyi emretmiyor. Saldırıları düzenleyen kişilerin beyni yıkanmıştı, manipüle edilmişlerdi.”

El Kasabi iki yıl boyunca Florida eyaletinin Tampa kentindeki en büyük caminin işletme müdürü olarak çalışmış. Camide kültürel gelenekler ve Kuran öğretileri üzerinde farklı görüşlere sahip kişilerle çatıştığını anlatan El Kasabi bu gerilim nedeniyle görevinden ayrıldığını söylüyor: “İslami değerlerin iyi anlatılması gerekiyor. Bazı yanlış anlamaların önüne geçilmesi gerekiyor mesela İslam karınıza şiddet uygulamanızı emretmiyor.”

Ailesi İslam dinini seçen El Kasabi’yi reddetmiş. Asker eşini kaybeden büyük kızı Silvia, El Kasabi’yle artık konuşmuyor. 16 yaşındaki kızı Natalia ise arkadaşlarının olumsuz tepkilerine maruz kalmış: “Bana annen terrörist mi diye soruyorlar. Ben de terörün dinden tamamen farklı olduğunu söylüyorum.”

El Kasabi İslami geleneklerin çoğunu benimsememiş. Alışveriş yaptığı Ortadoğu süpermarketindeyse nasıl davranması ve nasıl giyinmesine dair birçok örnekle çevrelenmiş durumda.

Müslüman olmayanlar tarafından sürekli taciz edilen El Kasabi artık başörtüsü takmadığını, dinini kıyafetiyle ifade etmek yerine içinde taşımayı tercih ettiğini söylüyor: “Benim için önemli olan kendi inancım. Eğer benim inancım tamsa o zaman başkalarının ne dediği önemli değil.”

El Kasabi alışılmışın dışında bir Müslüman olduğunu kabul ediyor. İslam’ı bütün kalbiyle kucaklıyor, ancak aynı şeyi tüm Müslümanlar için söyleyemiyor. 11 Eylül’den de İslam dinini değil, insanları sorumlu tutuyor.


XS
SM
MD
LG