Erişilebilirlik

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times Türkiye’de Kürtler ile devlet arasında uçurumun giderek kapandığını yazıyor. Haberde AKP hükümetinin, Kürtlere daha fazla haklar tanıyan uygulamalarının bunda etkili olduğu vurgulanıyor:

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler
10 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Barış ve Demokrasi Partisi’nin web sitesinde demokratik özerklik talebini içeren bir manifesto yayınlandı, ancak kimse tutuklanmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır ziyareti her ne kadar özerklik talebinin daha fazla dile getirilmesini önlemeyi amaçlıyor olsa da, uzmanlar sırf bu ziyaretin yapılmış olmasını bile, hükümetin milliyetçi kesimlerin tepkisine rağmen Kürtlerle yakınlaşma çabasının sonuçlarından biri olarak görüyor. Uzmanlara göre, bütün bu değişiklikler, kısmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürtlerle uzlaşma politikasından kaynaklanıyor. Genel seçimlerin yaklaştığı ve halkın silahlı bir çatışmaya yönelik kaygılarının arttığı bir dönemde, Türklerin önemli bir kısmı, Kürtlere bazı tavizler vermeye hazır.”

Wall Street Journal Başbakan Erdoğan’ın Kars gezisi sırasında İnsanlık Anıtı’nın yıkılması talimatını verdiğini belirtiyor. Haberde, Erdoğan’ın talimatı Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki gerginliğin yansıması olarak değerlendiriliyor:

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler
10 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Başbakan Erdoğan’ın bu kararı iki komşu ülke arasında sınırların açılması ve ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabaların nasıl büyük bir çıkmaza girdiğini gösteriyor. Erdoğan ‘ucube’ diyerek, heykele yönelik itirazını sanatsal bir gerekçeye dayandırdı. Ancak Başbakan’ın bu talimatı, Haziran ayındaki seçimler öncesinde iç politikada da faydalı olacak gibi görünüyor. Erdoğan’ın kararı ana muhalefet partisi CHP tarafından tepkiyle karşılandı. Heykelin yapılması daha ilk günden itibaren tartışmalara neden olmuştu. Milliyetçiler ve Kars’ın %20’sini oluşturan Azeriler’in temsilcileri Kültür Bakanlığı’na başvurarak, gereken iznin alınmadığı gerekçesiyle kararın iptal edilmesini istemişlerdi.”

Washington Post Arizona’da Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords’u hedef alan saldırıyı siyasi atmosferin gerginliğine bağlama çabalarına karşı çıkıyor. Gazete yarı otomatik silahların satışının daha sıkı denetlenmesini istiyor:

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler
10 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Saldırganın olay sırasında kullandığı Glock marka yarı otomatik silahın 30 mermi alabilen bir şarjörü ve yedek cephanesi vardı. Böylesine çok mermi alabilen şarjörleri ve saldırı silahlarını yasaklayan federal kural yeniden uygulamaya konmalıdır. Kolluk kuvvetleri veya ordu mensupları dışındakilerin bu tür şarjörler kullanmasını haklı kılacak hiçbir gerekçe yoktur. Daha düşük kapasiteli bir şarjör, belki saldırganın eylemden vazgeçmesini sağlamazdı. Ancak en azından saldırının daha az kayıpla atlatılmasını sağlayabilirdi. Başkan Obama, saldırı silahlarına yönelik yasağın yeniden uygulamaya konacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak siyasi tepkiler nedeniyle geri adım atmıştı. Maalesef bu saldırının da makul bir silah denetimi konusunda bile bir adım atılmasını sağlayacağını sanmıyoruz.”

Los Angeles Times devlet borçlarının 14 trilyon Dolar civarında olduğunu hatırlatıyor ve borçlanma tavanının artırılması çağrısında bulunuyor. Gazete Cumhuriyetçileri bu konuda samimiyetsiz davranmakla suçluyor:

10 Ocak Amerikan Basınından Özetler
10 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Kongre üyelerinin borçlanmaya getirilen yasal sınırı yükseltmek dışında bir seçenekleri yok. Aksi takdirde, federal hükümet, sosyal güvenlik harcamalarını karşılamak ve vadesi gelen tahvilleri ödemek gibi en yaşamsal işlevlerini yerine getiremeyecek. Bu ise yıkıcı sonuçlara yol açacaktır. Amerika’nın gelecekte borçlarına ne kadar yüksek faiz ödemek zorunda kalacağını, toplanan vergilerin ne kadarının faydalı hizmetler yerine bu borçlara gideceğini düşünmek bile yeterli. Kim yaparsa yapsın, borçlanma sınırının artırılmasına karşı çıkmak, tehlikeli ve sorumsuz bir davranıştır.”

XS
SM
MD
LG