Erişilebilirlik

10 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Çin’in rejim muhalifi Liu Xiobo’ya verilen Nobel barış ödül törenine gösterdiği tepkiyi utanç verici buluyor. Gazete, Pekin’in baskısıyla ödül törenine katılmayacağını açıklayan ülkeleri de eleştiriyor:

“54 yaşında bir entelektüel olan Liu, Çin’in ifade özgürlüğü gibi temel hakları ve barışçı demokratik reformları kabul etmesi talebini içeren Charter 08 adlı manifestonun yazarlarından biri. Israrlı bir biçimde ve şiddete başvurmadan sürdürdüğü mücadele nedeniyle son iki yılını cezaevinde geçirdi ve on yıl daha hapse mahkum oldu. Elbette böyle bir siyasi mahkumun hak ettiği gibi Nobel barış ödülü alması, Çin’i utandıran bir durumdur. Ancak Çin’in ödül törenine karşı yürüttüğü kampanya daha büyük bir utanç kaynağıdır. Bu tavır, bütün dünyaya Çin yönetiminin tehlikeli kibrini bir kez daha hatırlatıyor.”

USA Today de Çin’in Nobel barış ödülü konusundaki tepkisini, rejimin kendini güvende hissetmemesine bağlıyor. Gazete bu tavrın, 21'nci yüzyılın süper gücü olmak isteyen bir ülkeye yakışmadığını vurguluyor:

“Aralarında Amerika’nın da yer aldığı 46 ülke, ödül törenine katılırken Çin’in baskısı nedeniyle 18 ülke töreni boykot kararı aldı. Bu ülkelerin Çin’e boyun eğmesi, Pekin’in giderek artan ekonomik gücünü de ortaya koyuyor. Birçok ülke, Çin’i kızdırmaktan korkuyor. Bu da, daha ilkeli ülkelerin Çin’in taktiklerini reddetmesi için bir nedendir. Çin ekonomik olarak ne kadar başarılı olursa olsun, otoriter anlayışı dünya çapında parlamasını imkânsız hale getiriyor. Çin’in aşırı tepkisi, ironik bir biçimde Liu Xiaobo’ya layık görülen ödülün değerini ve Liu’nun ününü daha da arttırıyor.”

Los Angeles Times yıllardır Almanya’da çalışan Türkler'in hala kendilerini yabancı gibi hissettiklerini yazıyor. Haberde, ikinci nesil Türkler'in bile Türkiye’ye dönmeye çalıştıkları belirtiliyor:

“Almanya nüfusunun yüzde 3,7’sini oluşturan ve en büyük etnik azınlık olan Türkler, Almanya’daki göçmen karşıtlığının da hedefi durumunda. Türkiye’ye dönen Türkler'in kimi emekli oldu, kimi de ailesinin yanına gitti. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’da, sonuçsuz iş arama çabasından yorgun düşen diğerleri ise, kaderleriyle baş başa kaldılar. Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, Türklerin yüzde 35’i ülkelerine dönmek istiyor. Bunların üçte biri, kendilerini Almanya’ya ait hissetmediklerini söylüyor. Bu tablodan kimin sorumlu olduğu konusundaki yoğun tartışma devam ediyor. Başbakan Merkel’in Almanya’da çok kültürlülüğün tamamen başarısız olduğu yönündeki açıklaması bu tartışmayı daha da alevlendirdi.”

Christian Science Monitor Wikileaks’e destek amacıyla siber saldırılar düzenleyen grupları ve Wikileaks’in kurucusu Assange’ı eleştiriyor. Gazete, hükümetlerden şeffaflık talep edenlerin, kendilerinin de buna uygun davranması gerektiğini savunuyor:

“Mantıkları şu şekilde çalışıyor: ‘Karanlığa karşı en iyi panzehir, güneş ışığıdır. Ancak biz karanlıkta kalmak istediğimizde bu geçerli değildir.’ Hükümetlerin gizliliği her zaman için kolay bir hedef olmuştur. Ve gizli düşmanlara karşı mücadele etmek zorunda olsalar bile, özgür toplumlarda hükümetler minimum gizlilik içinde hareket etmelidir. Ancak gizlilik içinde hareket ederek, her türlü gizliliğin kaldırılmasını isteyenler kendilerine saygı gösterilmesini bekleyemezler. Bu konuda tartışmalar sürerken, kullanılan taktikler de büyük önem taşıyor. Şeffaflık adına şeffaf olmayan yöntemlerle mücadele edenler ise, çözüme bir katkı sağlamıyor. İnternette anarşistlerin taktiklerini kullanmak, internetin bağımsızlığını ve özgürlüğünü yok eder.”

XS
SM
MD
LG