Erişilebilirlik

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Başkan Obama’nın kıyı şeridinde petrol arama kararının çevreci grupların tepkisine yol açtığını hatırlatıyor

Washington Post Başkan Obama’nın kıyı şeridinde petrol arama kararının çevreci grupların tepkisine yol açtığını hatırlatıyor. Ancak gazete, bu tepkinin yersiz olduğunu savunuyor:

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler
1 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Çevreci örgütler yönetimin kararına çevreye, yeşil ekonomi hedefine ve sahillerdeki ekonomik yaşama zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ancak yapılan projeksiyonlar, Amerika’nın önümüzdeki on yıllar boyunca da yüksek miktarda petrol tüketmeye devam edeceğini gösteriyor. Bu nedenle, mali açıdan uygun olduğu sürece ve çevrenin korunmasına saygı gösterilerek, Amerika’nın kendi petrol rezervlerini kullanmaktan kaçınması için bir neden göremiyoruz. Bu kararın alternatifi, Nijerya ve Azerbaycan gibi kıyı şeritlerinde petrol çıkartan petrol ithalatına devam etmektir. Ve bu ülkelerde çevreyi korumayı amaçlayan kurallar Amerika’daki kadar bağlayıcı olmayabilir."

New York Times Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Amerika ziyaretinde istediklerini aldığını belirtiyor. Yapılan yorumda Sarkozy’nin de Afganistan konusunda bir jest yapması isteniyor:

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler
1 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Sarkozy, Columbia Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Amerika’nın diğer ülkeleri dinlemeyi öğrenmesi gerektiğini söyledi. Bu doğru. Ancak Fransa’nın da başkalarına ders vermekten çok kendisinin harekete geçmesi gerekiyor. Obama, Afganistan’a 30 bin asker daha gönderme kararı aldığında, haklı olarak başta Fransa olmak üzere NATO üyesi Avrupa ülkelerinden de asker sayılarını artırmalarını bekledi. Sarkozy ise Afganistan’a sadece 80 askeri eğitmen daha göndermekle yetindi. Sarkozy, NATO’nun Afganistan’daki çabalarını desteklediğini defalarca tekrarladı. Eğer bu konudaki samimiyetini göstermek istiyorsa, Afganistan’a daha fazla muharip Fransız birliği göndermelidir."

USA Today konut kredilerini ödemekte zorlananların borçlarını daha uygun koşullarla yeniden yapılandırılması planının başarısız olduğunu öne sürüyor. Gazete, bu planın vergi mükellefleri için tamamen bir yük olduğunu da vurguluyor:

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler
1 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Bankaları kurtarmak için aktarılan para hızla geri dönüyor. Hatta, bazı durumlarda iyi karlarla dönüyor. Ancak konut kredisi borçlarının yeniden yapılanmasına ayrılan para, ekonomideki genel kurtarma planları içinde yatırım olarak nitelendirilemeyecek tek plandır. Otomobil şirketlerinin kurtarılmasında bile, vergi mükellefleri paranın bir kısmını geri alacaklar. Konut sektörünün canlandırılması, ekonominin düzelmesinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak uzun vadede ekonomiye etkisi ve hakkaniyet açısından değerlendirildiğinde, bu planı savunmak çok zor…"

Boston Globe Cumhuriyetçilerin Demokrat yönetime karşı eleştiri dozunu artırmasının ardından Demokratlara yönelik tehditlerin de arttığına dikkat çekiyor. Gazete, her iki partiyi de itidale çağırıyor:

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler
1 Nisan Amerikan Basınından Özetler

"Cumhuriyetçiler, kullandıkları söylemler ile Demokratlara yönelik tehditler arasında bir ilişki kurulmasına sert tepki gösterdiler. Demokratlar ise tehditlerden Cumhuriyetçileri sorumlu tutma çabalarına hız verdiler. Aslında Demokratların haklı olduğu bir nokta var; karşıtlarının vatanseverliğini sorgulamak ve onların izlediği politikaların sonuçlarını mesnetsiz bir biçimde abartmak, yıkıcı bir siyaset yapma tarzıdır. Ancak Demokratlar tepkilerinde haklı olsalar da, bu durumdan siyasi kazanç elde etmeye çalışmaları, haklılıklarına gölge düşürüyor."

XS
SM
MD
LG