Erişilebilirlik

1 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Arap dünyasındaki ayaklanmalara ve Amerika’nın bu ayaklanmalara vereceyi tepkiye ilişkin tartışmaların üç soru ekseninde yapıldığını kaydediyor. Ayaklanmalar Suudi Arabistan gibi görünürde istikrarlı krallıklara ve Suriye gibi baskıcı polis devletlerine de sıçrayabilir mi? Ayaklanmalar Tunus ve Mısır’dakinden daha acımasız rejimlerce durdurulabilir mi? Ve köklü güç yapıları rüşvet ve müzakereler yoluyla değişimin miktarını kısıtlayabilir mi? Gazete, henüz tam belli olmamasına rağmen tüm eğilimlerin ‘hayır’a işaret ettiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

‘Suudiler hem Mısırlıları hem de Bahreynlileri protestoları şiddete başvurarak yatıştırmaya teşvik etmişti, ancak bu stratejinin başarısız olduğunu görüyoruz. Libya lideri Kaddafi kendi halkına saldırdı ancak sürekli kontrolü kaybediyor. Sadece Yemen, Bahreyn ve Umman değil Suriye de şiddetin bumerang etkisi yapıp yapmadığını görecek. Arap dünyasında daha fazla değişim olacak gibi görünüyor. Kimileriyse daha fazla değişim talebinin kaosa yol açacağına dair kaygılı. Ancak eski ve köhnemiş yöneticilerin iktidara sıkı sıkı sarılması, çatışmaların devamına yol açar. Bu durumda gerçek demokrasi arayışı içinde olan Arap ülkelerine el uzatmak, Amerika’nın çıkarına olacaktır. Değişim rüzgarına karşı koymaya çalışan Arap ülkeleriyle müttefik olmak doğru bir adım olmaz. Arap toplumlarının liberalleşmesi Amerika’nın çıkarları açısından olumlu bir gelişme olacaktır.’

New York Times ise son ayaklanmaların suçlusunun teröristler olduğunu düşünen, işlediği suçların sorumluluğunu üstlenmeyi reddeden ve ısrarla halkının kendisini sevdiğini söyleyen Libya lideri Kaddafi’nin fantazi dünyasında yaşadığını yazıyor. Libya’ya yönelik yaptırımlara dikkat çeken gazete, uluslararası toplumun Kaddafi’nin fantazilerini yıkmak için epey uğraşması gerektiği görüşüne yer veriyor:

‘Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kaddafi ve yandaşlarının gitmesi için uğraşıyor. Libyalı askeri liderler rejime olan bağlılıklarını yeniden gözden geçirmek durumunda kalacak. Ancak İslam dünyasının önde gelen demokrasisi olan Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya halkını cezalandırma anlamına gelecek yaptırımlara karşı çıkması hayal kırıklığı etkisi yarattı. Eğer Libya halkı kendi hayatlarını tehlikeye atmaya hazırsa tüm demokrasiler onların yanında yer almalıdır.’

Boston Globe eski bir iç güvenlik danışmanı olan Juliette Kayyem’in Amerika’daki göçmenlik yasasına ilişkin bir makalesine yer veriyor. Kayyem, makalesinde, Amerika’da çalışmak isteyen eğitimli ve kalifiye yabancılara verilen çalışma vizesine uygulanan kotanın kaldırılması gerektiği görüşünü savunuyor ve şöyle diyor:

‘1995-2005 yılları arasında kurulan ve 400 bin kişiye iş imkanı sağlayan teknoloji şirketlerinin yüzde 25‘ini göçmenler kurmuştu. Amerikan üniversitelerinin verdiği doktora derecelerinin yüzde 33’ü, bilim ve mühendislik dallarında verilen doktora sonrası derecelerin de yüzde 57’si yabancılara gitti. Amerika’nın uluslararası arenada elde ettiği patentlerin yüzde 25‘inde yabancı çalışanların imzası bulunuyor. Günümüz küresel ekonomisinde geleceğin liderlerini eğitip sonra başka yere dükkan açmaları gerektiğini söylemek basiretsizliktir. Bu sistemi değiştirmemiz gerekiyor.’

Washington Times gazetesiyse Amerika’daki son Birinci Dünya Savaşı gazisi Frank Buckles’ın öldüğü haberinden yola çıkarak Birinci Dünya Savaşı’nın Ortadoğu’daki etkilerine göz atıyor ve şöyle diyor:

‘Buckles Amerikan tarihinde çok büyük değişimler gördü. Birinci Dünya Savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü ve modern Ortadoğu’nun kuruluşunu tetikledi. İsrail devletinin tohumları ekildi. İslamcılar için bu gelişmeler son derece yıkıcıydı. Mustafa Kemal Atatürk’ün halifeliği kaldırması, eski Osmanlı topraklarından yeni ülkeler oluşturulması ve İsrail’in doğuşu işlerine gelmedi. Bu olaylarla 11 Eylül saldırıları arasında paralellik kurulabilir. El Kaide ve Müslüman Kardeşler gibi örgütlerin amacı, Ortadoğu bölgesini Birinci Dünya Savaşı öncesindeki konuma geri döndürmek.”



XS
SM
MD
LG