Erişilebilirlik

Suriyeli Muhaliflere Silah Desteği


Türk sınırındaki İdlib kasabasında silah eğitimi yapan Suriyeli isyancılar
Türk sınırındaki İdlib kasabasında silah eğitimi yapan Suriyeli isyancılar

Suriye’nin dört bir yanında çatışmalar sürerken Arap yetkililer bölge hükümetlerinin kan dökülmesi durmazsa direnişçilere silah yardımı yapmayı düşündüklerini doğruladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü ülke çapında aralarında siviller, direnişçiler ve 5 askerin öldürüldüğünü bildirdi. Suriye askerlerinin Hama kentinin bir kasabasında öldürüldükleri haber veriliyor.

Suudi Arabistan BM Güvenlik Konseyi Arap Birliği planını destekleyen bir karar tasarısı sunmaya hazırlanırken Arap diplomatlar Reuter ajansına muhalif güçleri silahlandırmanın artık resmen bir seçenek olduğunu açıkladı.

Diplomatlar, Arap birliği planındaki muhalefete “hertürlü siyasi ve maddi destek sağlanması” maddesinin silah sevkine izin verdiğini vurguladı.

Askeri desteğin Suriye lideriyle Rus ve Çinli müttefikleri üzerinde baskıyı arttıracağı ancak aynı zamanda Libya tipi bir çatışma ya da mezhep savaşına yol açma riski taşıdığı belirtiliyor.

Arap Birliği BM Güvenlik Konseyinden Suriye’de ateşkes uygulayacak bir Arap-BM ortak barışgücü kurulması kararı almasını istiyor.

22 üyeli birlik Pazar günü Kahire’deki toplantısında eleştirilere yol açan Suriye’ye gözlemci gönderme girişimine son verdiğini açıkladı. Birlik Suriye muhalefetiyle iletişim kanalları açacağını , siyasi ve mali destek önereceğini de bildirdi.

Avrupa Birliği planı destekledi ve BM Güvenlik Konseyini şiddeti durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesinin Arap Birliği planını incelediğini ancak ateşkesin yabancı barışgücü birlikleri Suriye’ye gitmeden sağlanması gerektiğini söyledi.


XS
SM
MD
LG