Erişilebilirlik

Günter Grass'ın İsrail'i Eleştirisine Tepkiler Sürüyor


Grass, 'Söylenmesi Gereken' başlıklı şiirinde, Batı'yı nükleer programlar konusunda ikiyüzlü davranmakla suçlayarak, İsrail'in İran'a saldırı tehditlerini kınıyor.

84 yaşındaki Grass, Alman Süddeutsche Zeitung'un yanı sıra İspanyol El Pais ve İtalyan La Repubblica gazetelerinde aynı zamanda yayınlanan şiirinde, elindeki atom bombalarıyla barışı tehlikeye sokan esas ülkenin İsrail olduğunu yazıyor. Grass, şiirinde, olası bir İran saldırısından İsrail'e nükleer silah taşıma kapasiteli denizaltı sattığı için, Almanya’nın da sorumlu ve hatta suç ortağı olacağını ileri sürüyor. Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere geçen ay, İsrail'e 'Yunus' tipi bir nükleer denizaltı satacaklarını ve bunun finansmanını üstleneceklerini söylemişti. Yenisiyle birlikte İsrail'in elinde yüksek teknolojik donanımlı Alman yapımı toplam 6 nükleer denizaltı olacak.

On kıtalık şiirinde İran'ın tek bir atom bombasının varlığının bile kanıtlanamadığını savunan ve İsrail ve İran'ın nükleer tesislerinin uluslararası bir örgüt tarafından denetlenmesi çağrısı yapan Grass'a en sert tepki Almanya Yahudi Cemaati'nden geldi. Alman Yahudileri Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann, Grass'ın, şiiriyle nefret kışkırtmacılığı

yaptığını savundu ve Yahudilerden özür dilemesini istedi. İsrail’in Berlin Büyükelçisi Emmanuel Nahshon da, Grass’ın şiirinin İsa Peygamer'in Yahudiler tarafından çarmıha gerildiği Paskalya öncesine denk düşmesinin rastlandığı olmadığını ve Alman yazarın yüzyıllardır süren Yahudi düşmanlığını desteklediğini öne sürdü.

Hükümet sözcüsü tepkiler konusunda “Almanya'da sanatçılar özgürdür. Hükümet de her konuda yorum yapmamakta özgürdür'” dedi. Siyasal gözlemciler, Başbakan Angela Merkel'in Grass'ın şiirinden rahatsız olduğu görüşündeler. Merkel, geçmişte yaptığı açıklamalarda, Almanya'nın Yahudi soykırımı nedeniyle tarihi sorumluluk üstlendiğini ve İsrail devletinin güvenliğinin kendileri için devlet politikası olduğunu vurgulamıştı. Son olarak da Savunma Bakanı De Maiziere, İran'a olası bir saldırı konusundaki çekincelerini dile getirdi ancak İsrail'in varlığı ve güvenliğinden Almanya'nın asla ödün vermeyeceğini belirtti.

Alman basınında çıkan yorumlarda da Grass'a yönelik eleştirilerin ağır bastığı dikkati çekiyor. Grass'a açık destek ise Alman Sanatlar Akademisi'nden geldi. Akademi başkanı Klaus Staeck, bir aydının düşündüğünü söyleyebileceğini, İsrail devletini eleştiren herkesi Yahudi düşmanlığıyla suçlamanın yanlış olduğunu savundu.

Günter Grass, 1959'da yayınlanan 'Teneke Trampet' adlı romanı ile uluslararası üne kavuşmuş, 1999 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştı. Grass, 2006 yılında yaptığı açıklamada gençliğinde Hitler'in SS birliklerine üye olduğunu itiraf etmiş ve bunu on yıllarca sakladığı için Alman kamuoyundan af dilemişti.

XS
SM
MD
LG