Erişilebilirlik

İş Garantili Mesleklerin Eğitiminde Yeni Eğilimler Neler?


Amerika’da işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında üniversite derecesi olan çok sayıda kişi için yeterince iş var. Ancak araştırmalar bu dallardan birinde eğitim görmek için üniversiteye giren öğrencilerin %40‘ının bölüm değiştirerek başka alanlara kaydığını gösteriyor. Johns Hopkins Üniversitesi bu eğilimi tersine çevirmek için ‘aktif öğrenim’ adlı bir yöntemi deniyor.

Amerika’daki üniversitelerde, çoğu yerde olduğu gibi birinci ve ikinci sınıf öğrencileri büyük sınıflarda derse girer. Johns Hopkins Üniversitesi öğrencisi Nora Oles bu durumdan memnun değil: ”Derslerde çok iyi öğrenemiyorum. Sıkılıyorum ve bazen ‘bugün okula gitmeyeyim’ diyorum.”

Johns Hopkins, Nora gibi öğrenciler için ders notlarını dersten önce İnternet’ten erişilir hale getiriyor.

Bir okutman öğrencilere İnternet’te yayınlanan bir dersle ilgili sorular soruyor. Öğrencilerin yanıtları sınıfta büyük ekranda anında görülüyor.

Üniversite yetkililerinden Scott Zeger yüzlerce öğrencinin elektronik ağla birbirine bağlı olduğunu, bu şekilde eğitmenin sorularına aynı anda yanıt verebildiklerini, diğer öğrencilerin yanıtlarını da görebildiklerini söylüyor: ”Bu yöntem sayesinde sınıfta 200 kişi bile olsa her öğrenci kendi kişisel deneyimini yaşıyor. Aynı zamanda yanlarındaki arkadaşlarıyla iletişim kurup ne öğrendiklerini paylaşabiliyor, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunuyorlar.”

Johns Hopkins’teki bu küçük deneysel biyoloji dersliğinde birinci sınıf öğrencileri bir virüsün DNA’sının haritasını çıkarmayı öğreniyor.

Öğrenciler aktif katılımlı ve uygulamalı dersin biyolojiye olan ilgilerini arttırdığını söylüyor.

Öğrenci John Cotuia, ”Bu konu eskiden çok zor gelirdi ama şimdi anlıyorum. Teknik ve bilimsel konuları kavrayabiliyorum,” diyor.

Öğrenci Nora Oles ise, ”Bu dersi aldığım için çok memnunum. Laboratuvarda birçok beceri elde ettim,” şeklinde konuşuyor.

Biyoloji eğitmeni Emily Fisher küçük sınıfta öğrencilerle daha yakından ilgilendiğini, bu metodu büyük sınıflarında da uygulayacağını söylüyor: ”Umuyorum ki öğrencilerimle oluşturduğum kişisel bağlar onların daha büyük sınıflardaki derslere uyum sağlamalarını kolaylaştırır.”

Johns Hopkins ve diğer üniversiteler sınıflarda yapılan bu gibi değişikliklerin daha fazla öğrencinin bilim dallarına eğitime devam etmesini ve mezuniyetten sonra onları bekleyen işlere girmelerini sağlayacağını umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG