Erişilebilirlik

Artan Şeker Tüketimi Doktorları Kaygılandırıyor


Artan Şeker Tüketimi Doktorları Kaygılandırıyor
Artan Şeker Tüketimi Doktorları Kaygılandırıyor

Yeni bir rapora göre küresel şeker tüketimi 2015 yılına kadar 176 milyon tona ulaşacak. Bu, 2010 için öngörülen şeker tüketiminden yüzde 20 fazla. Şeker ve kalp hastalığı arasındaki ilişki de düşünüldüğünde tüketimdeki bu artışın önemi de büyüyor.

Araştırmalar 1900’lerde 11 milyon ton olan küresel şeker tüketiminin bugün 145 milyon tona çıktığını gösteriyor. Uzmanlar bunu nüfus artışına ve nüfusun zenginleşmesine bağlıyor. Şeker eskiden gıdalarda fazla kullanılmazken şimdi vazgeçilmez oldu. İşlenmiş gıda ve içeceklerde yüksek fruktozlu mısır şurubu ve diğer şeker türleri daha çok kullanılır hale geldi. Araştırmada hem gıdalara hem de örneğin her gün kahveye konan şeker de hesaplandı.

Emory Üniversitesi’nden Doktor Miriam Vos ve Hemşire Jean Welsh, çok şeker yemenin kolesterol ve lipid olarak bilinen yağ hücrelerini yapan trigliseriti arttırdığını gösteren bir araştırma yaptı. Bu durum kalp hastalığı riskini de arttırıyor. Doktor Vos şöyle konuşuyor: “Çok yağlı gıdalar nasıl trigliserit ve kolesterolünüzü arttırıyorsa şeker de aynı etkiyi yapıyor.”

Araştırmacılar, 6 bini aşkın yetişkinden altı yıl boyunca alınan kandaki yağ oranlarıyla ilgili verileri kullandı. Katılımcılar kullandıkları şeker ve tatlandırıcı oranlarına göre 5 gruba ayrıldı. Emory Üniversitesi uzmanı Jean Welsh ise şöyle konuşuyor: “En fazla tüketen grubun günde 46 çay kaşığı şeker kullandığını gördük. En az tüketenlerse sadece 3 çay kaşığı şeker tüketiyordu. Şeker eklenmiş gıdaları tüketenlerin kardiyovasküler risk faktörlerinin daha yüksek olduğunu gördük. ”

Fazla şeker kullanımının iyi kolesterolü de olumsuz etkilediği belirtiliyor. Oysa, HDL olarak bilinen iyi kolesterolün yüksek olmasını doktorlar olumlu karşılıyor. Dr. Miriam Vos’a göre bu araştırmanın yararlarından biri de şeker kullanımı arttıkça trigliseritin yükseldiğini ve iyi kolesterolün düştüğünü göstermesi oldu.

Araştırmacılar HDL seviyesinin çok şeker tüketenlerde, az tüketenlere oranla yüzde 20 daha düşük çıktığını söylüyor. Kalp sağlığını korumak isteyenlerin gıdalarıyla ne kadar şeker aldığını bilmesi ve gerekiyorsa tüketimi azaltması gerekiyor. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, Amerikalı kadınların büyük bölümünün şeker kullanımında günde 100 kaloriyi aşmaması, erkeklerdeyse bunun 150 kalori civarında olması gerekiyor. Meyve suları ve tatlandırılmış içeceklerde de yüksek oranda şeker bulunuyor.


XS
SM
MD
LG