Erişilebilirlik

Arnavutluk’ta Huzursuzluk Sürüyor


Arnavutluk’ta Huzursuzluk Sürüyor
Arnavutluk’ta Huzursuzluk Sürüyor

Arnavutluk’ta muhalefet partileri hükümet karşıtı gösterilerin devam edeceğini açıkladı.

Başbakan Sali Berişa ise muhalefeti darbe girişimiyle suçladı, Arnavutluk'un yeni bir Tunus olmayacağını söyledi.

Dün 3 kişinin öldüğü gösterilerle ilgili olarak bir açıklama yapan Başbakan "Cezayir’de hiç kimse iktidarı zorla ele geçiremez" dedi.

Dün başkent Tiran’da muhalefet yanlılarının düzenlediği protesto yürüyüşünde göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Şiddet eylemlerinde 3 kişi vurularak öldürüldü, aralarında polislerin de bulunduğu en az 40 kişi yaralandı.

Hükümetinin istifasını isteyen yaklaşık yirmi bin kişi, yetkilileri rüşvet ve yolsuzlukla suçladı, son seçimlerde hile yapıldığını ileri sürdü.

Başbakan Yardımcısı İlir Meta, rüşvet aldığı yolundaki suçlamalar üzerine geçen hafta görevinden istifa etmişti.


Muhalefetteki Sosyalist Parti’nin lideri ve Tiran Belediye Başkanı Edi Rama, ölenler anıldıktan sonra protesto gösterilerinin tekrar başlayacağını söyledi.

Arnavutluk’ta siyasi gerginlik 2009 seçim sonuçlarının muhalefet tarafından kabul edilmemesinden bu yana sürüyor. Muhalefet, iktidardaki Demokrat Parti'nin az farkla kazandığı seçimleri tanımıyor ve erken seçim talep ediyor.

Amerika’nın Tiran Büyükelçiliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT ortak bir açıklama yaparak tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG