Erişilebilirlik

Arkansas’ta 12 Yıl Sonraki İlk İdam Tartışma Yarattı


Arkansas’ta 12 Yıl Sonraki İlk İnfaz Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Arkansas eyaletinde ay sonuna kadar idam edilmesi beklenen 8 mahkumdan ve suçsuz olduğunu iddia eden Ledell Lee Perşembe akşam saatlerinde idam edildi. Lee, tartışmalı bir yöntem olan zehirli iğne ile idam edildi.

Amerika’nın Arkansas eyaletinde 20 yıldır idam cezası kararı ile hapiste yatan Ledell Lee isimli mahkumun cezası infaz edildi. Bu Arkansas eyaletinde 2005 yılından bu yana uygulanan ilk idam cezası oldu. Aynı eyalette bu ay sonuna kadar idam edilmeyi bekleyen 7 mahkum daha bulunuyor.

Arkansas’ta 12 Yıl Sonraki İlk İdam Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Lee, zehirli iğne ile idam edildi, diğer mahkumlar da benzer yöntemle idam edilmeyi bekliyorlar. Zehirli iğne ile idam konusu Amerika’da ciddi bir tartışma konusu iken Arkansas eyaleti elindeki zehirli iğnelerin son kullanma tarihinin 30 Nisan’da sona erecek olması ve bir daha bu ilaçlardan temin edilmesinin mümkün olmaması üzerine idamların infazını gerçekleştirmek istiyor.

İdam kararlarının infazına böyle bir nedenin de gerekçe gösterilmesi tepkilere neden oluyor. Perşembe akşam saatlerinde idam cezasının uygulandığının açıklanması üzerine Uluslararası Af Örgütü de bir açıklama yayınladı. Örgüt açıklamasında uygulanan idam cezasının Arkansas eyaleti için bir utanç olduğu ifade edildi ve sırf iğnelerin kullanım süresi dolacak olmasından dolayı idam cezalarının uygulanmaya çalışılmasını eleştirdi.

Örgütün açıklamasında ayrıca idam cezası uygulanan mahkum Ledell Lee’nin suçsuz olduğunu iddia ettiği ve bu sebeple DNA testi yapılmasını talep ettiğine dikkat çekildi.

1993 yılında Debra Reese adlı bir kadını öldürmekle suçlanan Lee, kendisinin suçsuz olduğunu eğer DNA testi yapılırsa suçsuzluğunun kanıtlanacağını öne sürüyordu. Lee 51 yaşındaydı. İdama tanık olarak katılan uzmanlar ve medya temsilcisi Lee’in kendisine ilaç enjekte edildikten 12 dakika sonra öldüğünün resmi kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Avukatlar ve bazı hukukçular kullanılan ilaçların mahkumların acı çekmeden hayatlarını kaybetmelerine yeter nitelikte olmadığı ve acı verdiğini, cezanın işkenceye dönüştüğünü ifade ediyorlar. Bugüne dek ilaç enjekte edildikten sonra ölüm süresi 2 saate kadar varan mahkumların olması zehirli iğneler ile idam cezalarını ciddi bir tartışma konusu haline getirmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG