Erişilebilirlik

Arizona’daki Göçmenlik Yasası Eleştirilerin Odağında


Amerika’da bir grup polis Arizona eyaletinde kabul edilen yeni göçmenlik yasasının polisle göçmenler arasında gerilim yaratacağını ve suç oranının artmasına yol açacağını belirtti.

Amerika’nın dört bir yanından gelerek Washington’da toplanan polis şefleri Adalet Bakanı Eric Holder ile yaptıkları görüşmede konuyla ilgili kaygılarını dile getirdi.

Bir kişinin kaçak mı yoksa yasal mı olduğunu belirlemeye çalışmanın polise duyulan güveni azaltacağını dile getiren polisler, suçla mücadeleye ayrılan kaynakların da boşa harcanacağını ifade etti.

Bakan Holder, Arizona’da kabul edilen yasaya karşı yasal önlem almayı düşündüklerini belirtti. Holder yasanın insan hakları ihlaline yol açmasından kaygı duyuyor.

Yasanın Ayrıntıları

Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek yasa tüm göçmenlere ülkede yasal olarak bulunduklarını kanıtlayan belgeleri sürekli olarak yanlarında taşımaları yükümlülüğü getiriyor. Polisler ise göçmenlik statüsünden şüphe duydukları kişileri istedikleri an ve yerde sorguya çekebilecek. Amerika’daki milyonlarca yasal ve kaçak göçmenin olağanüstü bir çoğunluğu Meksika ve Orta ve Güney Amerika ülkelerinden olduğu için yasanın Hispanik olarak bilinen bu grubu hedef aldığı şüphesiz.

Hispanik ya da Latin asıllı Amerikalılar tenlerinin esmer rengi ve diğer fiziksel özelliklerinden ötürü kolayca tanınabildiği için yasının ırkçı olmadığını savunabilmek çok zor.

Meksika ile en uzun sınıra sahip olan Arizona eyaleti, yasanın gerekli olduğunu, Federal hükümet görevini yapmadığı için kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldığını ileri sürüyor. Arizonalıların çoğu yasayı destekliyor; sınır boyundaki kaçak işçi ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için şart olduğunu iddia ediyor.

Sınıra duvar çekilmesine, görevli sayısının artırılmasına ve yeni elektronik gözlem aygıtlarına rağmen sorun bir türlü çözülemedi. Değil çözülmek Meksikalı uyuşturucu kartellerinin Amerikan kentlerine sızmalarıyla olayın boyutu değişti, sordun ulusal güvenlik meselesi haline geldi.

Arizona’nın yeni yasadan federal hükümetin ihmalini sorumlu tutması ve Washington’u sınırdaki olaylara seyirci kalmakla suçlaması Obaya yönetimini harekete geçirdi.

Başkan dün Amerika-Meksika sınırına bin 200 ek asker göndermeyi düşündüğünü açıkladı. Ulusal Muhafız birliklerine bağlı askerler, istihbarat ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede yerel polislere destek sağlayacak. Obama, sınırı daha iyi koruma planı çerçevesinde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için Kongre’den 500 milyon dolar ek fon isteyeceğini de duyurdu.

Eski Başkan George Bush, 2006 yılında, kaçak işçi sorunuyla başa çıkmakta zorlanan göçmenlik dairesi yetkililerine yardım amacıyla Meksika sınırına binlerce asker göndermiş ancak askerlerin görev süresi 2008’de son ermişti.

Göçmenlik yasalarında reform yapmaya hazırlanan Başkan Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin desteğini almaya çalışıyor.

Başkan, planına destek sağlamak için Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerle Kongre’de bir araya geldi. Cumhuriyetçi Parti alınan önlemleri yeterli bulmuyor, bin 200 ek askerle sorunun çözülemeyeceğine savunuyor.

Arizona senatörü John McCain Cumhuriyetçi partinin reform planını görüşmesi için önce sınırda güvenlik sağlanmasının şart olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’li Senatör en az 6 bin asker gerektiğini söylüyor; 3 bin askerin sadece Arizona’da diğerlerinin ise tüm sınırda konuşlandırılmasını istiyor.

Senöterlerin yanı sıra Cumhuriyetçi partili milletvekilleri de, kaçak işçi akınını önlemek için sınıra on binlerce asker gönderilmesinden yana.

XS
SM
MD
LG