Erişilebilirlik

Arizona'da Göçmenlik Tartışması Devam Ediyor


Arizona'da Göçmenlik Tartışması Devam Ediyor
Arizona'da Göçmenlik Tartışması Devam Ediyor

Arizonalılar’ın bazıları, yeni göçmenlik yasasının tartışmalı bazı maddelerinin iptal edilmesine tepkili. Bazıları yargıç Susan Bolton’ın kararını alkışlarken bazıları eleştiriyor.

Göçmenlik konusu Amerikan anayasasına göre federal hükümetin yetki alanına giriyor.Yargıç Bolton, yasanın yerel polise verdiği bazı yetkilere kısıtlama getirdi.

Yargıcın kararını temyiz mahkemesine gönderen Arizona Valisi Jan Brewer, Amerikan hükümetinin görevini yapmadığını ileri sürdü.

Yasaya karşı çıkanlar, Phoenix kentinde ve Nogales adlı sınır kasabasında kutlamalar yaptı.

Nogales’te emniyet müdürü Heriberto Zuniga, bu yasanın fazla bir değişiklik getirmeyeceğini söyledi. Zuniga her zaman olduğu gibi, şüpheli kişilerle ilgili olarak sınır muhafızlarıyla işbirliği yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bu sınır kasabası yasadışı göçmenliğin başlama noktası. Baş komiser Mario Morales’e göre, bölge, insan ve uyuşturucu kaça

Elinde kanıt olmadan polisin şüpheli gördüğü şahısları gözaltına alma yetkisi sınırlı.

Arizona yasasına karşı çıkanlar göçmenlik konusunun federal yetkililere bırakılması gerektiğini söylüyor. Diğerleriyse kaçak göçmenleri durdurmak için sert önlemler alınmasından yana.

Washington’da aralarında New York milletvekili Nydia Velazquez’in de bulunduğu Demokrat Partili kongre üyeleri göçmenlik yasasının federal hükümete bırakılmasını istiyor.

Birçok kişi, Washington’ın sorunun çözümünü yerel yetkililere bırakmasından şikayetçi.

Mahkeme Arizona yasasının kaderini belirleyecek. Sınırdaysa polis mevcut yasalar çerçevesinde federal hükümete yardım için çalışmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG