Erişilebilirlik

Arap Ülkelerinden İsrail'e Tepki


Kudüs’te İsrail güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda yüzlerce Filistinli’nin yaralandığı şiddet olaylarını geçtiğimiz yıl İsrail’le ilişkileri normalleştirme adımı atan dört ülke de dahil olmak üzere Arap ülkeleri kınadı.

Doğu Kudüs’te Mescid’i Aksa civarında yaşanan çatışmaları, Filistinliler’e ait evlerin tahliye edilerek bu yerleşimlere Yahudi yerleşimcilerin girmesi yönündeki çabalar tetikledi.

Sudan, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi geçtiğimiz yıl İsrail’le ilişkileri normalleştirme kararı alan ya da normalleştiren ülkelerden İsrail’e eleştiri geldi.

Hartum İsrail’in Kudüs’te Filistinlilere’e yönelik adımlarını baskı ve zorlayıcı eylem olarak niteledi. Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail hükümetine barış görüşmelerinin yeniden başlatılması olasılığına gölge düşürecek tek taraflı adımlardan kaçınması çağrısı yapıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn de Cuma günü Mescid-i Aksa’ya İsrail güvenlik güçlerinin girmesini ve daha sonra da oraya girmek isteyen Filistinliler’e müdahale edilmesini kınadı.

Yapılan açıklamalarda, İsrailli yetkililere Mescid-i Aksa’da “gerilimin azaltılması konusunda sorumluluk alması” çağrısı yapıldı. Bahreyn, İsrail hükümetine “Kudüs halkına yönelik provokasyonları durdurma” çağrısında bulundu.

Fas’tan yapılan açıklamada da yaşanan şiddet olaylarından endişe duyulduğu, Kral Muhammed’in “bu ihlallerin gerilimi arttıracağını değerlendirdiği” belirtildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Kudüs’te Filistinliler’in tahliye edilmesi planının reddedildiği belirtildi, 1967 öncesindeki sınırlarına dönülmesi çağrısında bulunuldu.

Ürdün de İsrail’e barbarca olarak nitelediği saldırıları durdurma çağrısı yaptı ve konuyla ilgili olarak uluslararası baskıyı arttıracağını kaydetti.

Ülkede ayrıca Filistin’le dayanışma gösterileri de düzenlendi.

İsrail 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda doğu Kudüs’ü işgal etmiş ve daha sonra da kendi topraklarına katmıştı. İsrail'in doğu Kudüs’ü ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

Yerleşimcilerle ilgili mahkeme oturumunun ertelenmesinin önü açıldı

İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin Pazartesi günü doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah mahallesinden Filistinli ailelerin çıkarılması konusundaki davada karar vermesi bekleniyordu.

Alt mahkeme Yahudi yerleşimcilerin iddialarını haklı bulmuştu. Ancak son dakikada gelen bir hamle ile temyize giden taraf mahkemeden Başsavcı Avichai Mandelblit’in hukuki görüşünün alınmasını talep etti.

Bu adımla Pazartesi günkü mahkeme oturumunun ertelenmesinin önü açılmış oldu.

İngiltere'de Filistinliler'e Destek Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:24:03 0:00

İngiltere’de de protesto

Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesindeki evlerinden mahkeme kararıyla tahliye edilmek istenen Filistinli ailelere destek amaçlı protestolar İngiltere’ye sıçradı.

İngiltere Müslümanlar Birliği tarafından düzenlenen protesto öğleden sonra Başbakanlık binasının önünde gerçekleşti. Yüzlerce Filistinli, ellerinde ‘Özgür Filistin’ pankartları, İsrail karşıtı sloganlarla İngiliz yetkililerden destek istedi.

Basın açıklaması yapıldığı sırada bir anda ortaya çıkan İsrail bayraklı iki kişi tansiyonun yükselmesine neden oldu. Öfkelenen kalabalık İsrail bayrağı açan kişilerin üzerine yürürken polis ve eylemi organize eden görevliler olası bir şiddeti engellemeye çalıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG