Erişilebilirlik

'Arap Nüfusun Amerika'ya Öfkesi Kamuoyu Yoklamasına Yansıdı'


Kamuoyu yoklaması 6 ülkedeki Arapların her gün Amerikan film, dizi ve müziklerini takip ettiğini de ortaya koydu
Kamuoyu yoklaması 6 ülkedeki Arapların her gün Amerikan film, dizi ve müziklerini takip ettiğini de ortaya koydu

Geçtiğimiz günlerde 6 Arap ülkesinde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Amerika’nın Arap dünyasıyla ilgili politikalarına gösterilen iyimserlik son bir yılda ciddi bir düşüş kaydetti. Aynı şekilde Başkan Barack Obama’ya gösterilen destek de düştü. Sonuçlar, Araplar’ın, İran’ın nükleer silah üretmeye çalıştığına inandığını, ancak buna hakkı olduğu konusunda da birleştiğini gösteriyor.

Geçen yıl, Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu politikaları konusundaki umut daha yüksekti. Ancak bu yıl, katılımcıların 3’te ikisi Obama’yı desteklemediklerini söyledi.

Ken Pollack, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde Ortadoğu uzmanı. Pollack anket sonuçlarını şöyle değerlendiriyor:

“Obama Yönetimi’nin İsrail-Filistin barış sürecindeki pasifliğine kızan birçok Arap var. Oysa Obama göreve başladığı zaman barış sürecinde büyük adımlar atma sözü vermişti. Ancak Arap dünyası Obama’nın şimdi bu sözü tutmadığını düşünüyor.”

Anketi yapan ekibin başında Maryland Üniversitesi’nden Profesör Shibley Telhami vardı. Telhami başka bir konuya dikkati çekiyor:

“Araplar’ın yüzde 27’si Irak’taki istikrarsızlık ve hükümetin kurulamaması gibi nedenler yüzünden umutsuz, ancak Amerika’nın Irak’tan çekiliyor olmasından memnun. Bütün kamuoyu yoklamaları Arap kamuoyunun Amerika’nın Irak’tan çekilmesini istediğini gösteriyor.”

İsrail-Filistin anlaşmazlığı Araplar için en büyük hayal kırıklığı yaratan konu. Birçok Arap 1967 Arap-İsrail savaşı öncesi sınırların temel alındığı iki devletli bir çözüme evet diyor. Ancak birçoğu da İsrail’in bunu kabul etmeyeceğini düşünüyor.

Kamuoyu yoklamasına katılanların büyük bölümü İran’ın kitle imha silahları üretmeye çalıştığına inanıyor. Ancak, bu kesim İran’ın bir nükleer program geliştirme hakkı olduğuna ve bu konuda baskı görmemesi gerektiğine inanıyor. Profesör Telhami, Arap dünyasının İran’ın bu silahları kullanacağına inanmadığını söylüyor. Telhami’ye göre, Araplar’ın tutumu Amerika’ya olan öfkeyi yansıtıyor:

“Amerikan dış politikası hakkında iyimser olanlar bile İran konusunda sert. 2009’da büyük çoğunluk Amerika’nın Ortadoğu politikası konusunda iyimserdi ve sadece yüzde 29’luk kesim İran’ın nükleer silahları olmasını, Ortadoğu için olumlu görüyordu. Bu yıl 3’te ikilik kesim kötümserken, giderek daha büyük bir kesim İran’ın nükleer silahlara sahip olması gerektiğine inanıyor.”

Kamuoyu yoklamasında ayrıca internet kullanımına ve televizyon izleme alışkanlıklarına da bakıldı. İnternet kullanımının arttığı görüldü.

Katılımcıların büyük bölümü birden fazla haber kanalını izlediğini söyledi. Bunların başında El Cezire geliyor. Ankete katılanların yüzde 50’si, Amerikan ve Avrupa film ve müziklerini her gün dinleyip izliyor.

XS
SM
MD
LG