Erişilebilirlik

Arap Birliği Zirvesinde Annan Planına Destek


Arap liderler Bağdat'taki zirvenin açılış oturumundan önce toplu resim çektirirken
Arap liderler Bağdat'taki zirvenin açılış oturumundan önce toplu resim çektirirken

Bağdat’ta Arap Birliği zirvesi toplanırken Surile’de ülke çapında devam eden çatışmalarda çoğu sivil en az 22 kişi öldü.

Suriyeli insan hakları eylemcileri Suriye ordusunun ülkenin orta kesimleri ve kuzeyde Türk sınırındaki İdlib ilinde muhalif güçlere yeni saldırılar düzenlediğini ve 16 sivili öldürdüğünü bildiriyor. Hama'da iki Suriye askeri öldürülürken resmi SANA haber ajansı Halep'te iki albayın terörstler tarafından öldürüldüğünü haber verdi.

Arap liderler Bağdat’taki zirvede Suriye krizine çözüm bulma yollarını görüşürken toplantının yapıldığı çok sıkı korunan Yeşil Bölgeye roket atıldı. Yetkililer roketin İran elçiliği yakınında patladığını ancak cankaybı meydana gelmediğini açıkladı. 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesinden beri Bağdat'ta ilk kez Arap Birliği zirvesi düzenleniyor.

Zirvede Arap liderler Şam hükümeti ve muhalefeti Annan planını uygulamaya çağıran bir karar tasarısını onayladı.

BM ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın altı maddelik planı , tarafların hemen ateş-kes ve diyalog başlatmasını öngörüyor ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çekilmesi çağrısında bulunmuyor:

Arap Birliği dışişleri bakanları zirve öncesi Bağdat’ta düzenledikleri toplantıda Annan’ın barış girişimine destek verdi.Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Annan planını Suriye için “son şans” olarak niteledi.

Batılı diplomatlar ve Suriye muhalefeti, Şam hükümetinin Annan’ın önerilerini kabul etmesine kuşkuyla yaklaşıyor. Muhalefet Devlet Başkanı Esad’ı yeni saldırı başlatmak için zaman kazanmakla suçluyor.

XS
SM
MD
LG