Erişilebilirlik

Arap Birliği Suriye’nin Üyeliğini Askıya Aldı


Suriye'nin Arap Birliği Büyükelçisi Yusuf el Ahmet Kahire'deki toplantıda
Suriye'nin Arap Birliği Büyükelçisi Yusuf el Ahmet Kahire'deki toplantıda

Suriye güvenlik kuvvetleri rejim karşıtı göstericilere saldırmaktan vazgeçmediği sürece bu ülke örgüt toplantılarına katılamayacak

Örgütün Mısır'daki olağanüstü toplantısında alınan karara göre, güvenlik kuvvetleri rejim karşıtı göstericilere saldırmaktan vazgeçmediği sürece Suriye Arap Birliği toplantılarına katılamayacak.

Arap Birliği Başkanı Hamad bin Cessim el Tani, Suriye’nin üyelikten çıkarılmadığını ancak siyasi tutukluları serbest bırakmaması ve muhalefetle diyalog kurmaması halinde örgütün Muhalefet Konseyi’ni meşru hükümet olarak tanıyabileceğini söyledi.

Katar Başbakanı el Tani, askeri birliklerin kışlalarına geri çekilmesi gerektiğini vurguladı ve Şam hükümetinin kabul ettiği Arap Birliği barış planını uygulamaya koymasını istedi.

El Tani, örgütün Arap Birliği üyelerinden Şam büyükelçilerini geri çekmelerini ve Suriye’ye karşı ekonomik yaptırım uygulamalarını talep ettiğini de duyurdu.

Arap Birliği’nin Kahire toplantısında alınan karara Suriye, Lübnan ve Yemen aleyhte oy verdi, Irak ise oylamaya katılmamayı tercih etti.

Arap Birliği'nin planı Şam hükümetinin asker ve polisleri kentlerden çekmesini, siyasi tutukluları salıverilmesini ve gazetecilerin serbestçe çalışmasına izin vermesini öngörüyordu. Suriye planı kabul etmesine rağmen şartlarını yerine getirmedi.

Başta İnsan Hakları Gözlem olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlar, Suriye hükümetinin rejim karşıtlarına uyguladığı vahşeti insanlığa karşı işlenmiş suç olarak niteliyor.

İnsan Hakları Gözlem rejim karşıtlarına işkence yapıldığını çok sayıda kişinin kaybolduğunu ve gözaltındaki kişilerin açıklanamayan şekilde öldüklerini ileri sürmüştü.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi son 8 ay içinde Suriye’de güvenlik güçlerinin en az 3 bin 500 kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor.

Suriyeli yetkililer ise, cinayet ve katliamlardan kimliği bilinmeyen dinci militanları ve dış mihraklı teröristleri sorumlu tutuyor.

Suriye'den yeni bir video:

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG