Erişilebilirlik

Şam'dan Arap Birliğine Suçlama


Şam'dan Arap Birliğine Suçlama
Şam'dan Arap Birliğine Suçlama

Suriye'nin Arap Birliğindeki temsilcisi, Katar başbakanını ülkesine karşı taraflı bir tutum izlemekle suçladı. Yusuf Ahmed , Suriye halkının çoğunluğunun dış müdahele istemediğini söyledi.

Arap Birliğinin Suriye toplantısına başkanlık eden Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Cessim el-Thani, Suriye'yi hükümet karşıtı göstericilere karşı şiddeti durdurmaya çağırmıştı.

Kahire’de toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye’de incelemeler yapan 150 kişilik gözlemci heyetini güçlendirme ve görev süresini uzatmayı kararlaştırdı.

Diplomatik çevrelere göre Arap bakanlar, Suriye’deki gözlemcilere yardımcı olmak üzere BM’den teknisyen ve eğitmen isteme konusunu tartıştı ancak bir karar alamadı.

Suriyeli muhalifler ve insan hakları grupları, gözlemcileri eleştirerek hükümet kuvvetlerinin saldırılarını durdurmayı başaramadıklarını söylüyor. Bazıları Arap Birliğini 26 Aralık‘ta göreve başlayan gözlemcileri geri çekmeye çağırdı.

Toplantıda bakanlar gözlemci heyetinin başkanı Sudanlı general Muhammed Ahmed Mustafa el-Dabi’nin Suriye’deki durumla ilgili ön raporunu da görüştü.

El-Cezire televizyonuna göre raporda Suriye güvenlik güçlerini saldırılarına devam ettiği ve ordunun kentlerden hala çekilmediği belirtiliyor.

Raporda Şam hükümetinin sisiyasi tutukluları bırakma sözünü kısmen yerine getirdiği, çok sayıda kişinin hala bilinmeyen yerlerde gözaltında tutulduğu da vurgulanıyor.

Toplantının yapıldığı otelin önünde 50 kadar gösterici Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı sloganlar attı.

XS
SM
MD
LG