Erişilebilirlik

'Arap Birliği Gözlemcileri Humus'a Gitsin'


'Arap Birliği Gözlemcileri Humus'a Gitsin'
'Arap Birliği Gözlemcileri Humus'a Gitsin'

Sürgündeki bir Suriyeli muhalefet lideri Arap Birliğini hükümet kuvvetlerinin saldırılarını arttırdığı Humus kentine hemen gözlemciler göndermeye çağırdı.

Suriye Ulusal Konseyi lideri Burhan Ghalioun video mesajında gözlemcilerin Humus’un Baba Emir gibi ordu birlikleri tarafından kuşatılan mahallelerine sevkedilmesi gerektiğini söyledi.

Dokuz kişilik bir gözlemci grubu Perşembe günü tüm ülkede görev yapacak toplam 150 gözlemcinin hazırlık çalışmaları için Şam’a gitti. Pazartesi günü 50 gözlemcinin daha Suriye’ye varması bekleniyor. Ancak rejim karşıtlarına göre Şam hükümetinin gözlemcileri kabul etmesinin tek nedeni zaman kazanmak.

Yabancı gözlemcilerin varlığını, güvenlik kuvvetlerine “öldürme izni” verilmesi olarak niteleyen muhalefet, rejimin, dünya kamuoyunu oyalayarak yeni yaptırımları önlemeye çalıştığını ileri sürüyor.

İnsan hakları gruplarına göre Humus ‘da güvenlik güçlerini giriştiği saldırılarda altı, kuzeydoğu’daki Deir Ezzor kentinde de üç kişi öldürüldü.

Şam hükümeti, son 9 ay içinde, olağanüstü bir çoğunluğu asker ve polisler tarafından katledilen 5,000 kişinin ölümünden de ne olduğu belirsiz “terörist grupları” sorumlu tutuyor.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın üzerinde değişiklik yaptığı karar tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin’un tarafından sunulan tasarıda, Konsey’den, Suriye’deki krizi gidermek için derhal harekete geçmesi isteniyor. Rusya, diğer konsey üyelerinin BM’in Suriye’ye yaptırım uygulamasına karşı çıkıyor.

Amerika, AB ve Arap Birliği birkaç ay önce Suriye’ye karşı siyasi, askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Şam hükümetine göre, bu yaptırımlar nedeniyle Suriye’nin petrol üretimi yüzde 65 oranında azaldı.

XS
SM
MD
LG