Erişilebilirlik

Arap Baharı’nda Sandığa İlk Giden Tunus’ta Koalisyon Görüşmeleri


Arap Baharı’nda Sandığa İlk Giden Tunus’ta Koalisyon Görüşmeleri
Arap Baharı’nda Sandığa İlk Giden Tunus’ta Koalisyon Görüşmeleri

Tunus’ta seçimleri kazanan Ennahda Partisi koalisyon görüşmelerine başladı. Ennahda lideri Raşit Gannuchi “dostluk ve kardeşlik” ilkelerine bağlı olarak koalisyon görüşmeleri yürüteceklerini açıkladı.

Ancak Cuma günü Tunus’ta Ennahda Partisi’ne karşı protesto gösterileri de yapıldı. Eski devlet başkanı Zin el Abidin bin Ali’nin doğum yeri olan Sidi Bouzid kentinde parti merkezini basmaya çalışan protestoculara karşı önlem alan güvenlik güçleri, havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Sidi Bouzid’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Protesto gösterileri Ennahda’nın rakibi olan Halk Listesi Partisi’nin bazı seçim bölgelerindeki zaferinin geçersiz ilan edilmesi üzerine başladı. Seçim yetkilileri Halk Listesi’nin kampanya çalışmaları sırasında yasaları ihlal ettiğine hükmetti. Gannuchi ise açıklamasında itidal çağrısında bulundu.

Resmi seçim sonuçlarına göre Ennahda Partisi genel kuruldaki 217 sandalyeden 90’ının kazandı. Oyların yüzde 41’ini alan İslamcı Ennahda Partisi seçimi kesin bir zaferle kazandı. Yeni meclis Tunus’un geçici hükümetini ve başkanını atayacak, ayrıca yeni anayasayı kaleme alacak.

Merkez sol eğilimli Cumhuriyet Kongresi 30 sandalye; Demokratik İşçi ve Özgürlük Platformu ise 21 sandalye kazandı.

Arap Baharı ülkelerinde sandık başına ilk giden Tunus’taki seçimlerin büyük oranda serbest ve adil olduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG